• Praznično cvijeće
  • 13.12.2017. 07:00

Božićna zvijezda zahtijeva brižljivu njegu

Njeni cvjetovi, koji mogu biti u narandžastoj, krem, bijeloj, a najčešće crvenoj boji, su listovi, koju su vremenom pocrveneli.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 236
  • 17
  • 0

Iako je jesenja sadnja cvijeća pri kraju, u ovom periodu naročitu pažnju kod kupaca zauzima božićna zvijezda, neobičan ali adekvatan poklon za sve praznike u zimskom periodu, koji će doprinjeti prazničnoj atmosferi doma.

Blagdani imaju svoje biljke

Listovi umesto cvjetova

Međutim božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima) nije neobična samo zbog svog imena, već i zbog toga što ona nema klasične cvjetove, kao većina biljaka. Njeni cvjetovi, koji mogu biti u narandžastoj, krem, bijeloj, a najčešće crvenoj boji, su listovi koju su vremenom pocrvenjeli.

Postoji vjerovanje da je jednoj asteškoj boginji zbog neuzvraćene ljubavi prepuklo srce, pa je iz kapljica krvi njenog srca nikao vatrenocrveni cvijet okružen tamnozelenim listovima. Da li zbog toga ili jednostavno činjenice da dolazi sa drugog kontinenta toplije i vlažnije klime, ova biljka zahtijeva malo brižljiviju negu.

"Proizvodnja božićne zvijezde je malo komplikovana, jer zahtijeva sobnu temperaturu, a uzgaja se u uslovima kada su već počeli hladni dani. Traži provjetrene i osvijetljene objekte, ali je ne treba držati pored vrata ili prozora, koji se često otvaraju, da ne bi doživjela šok. Najbolji temperaturni uslovi za nju su oko 18 stepeni, a oni su i najvažniji", objašnjava uzgajivač Ivan Đorđević iz sela Vučić (Srbija).

Šarena ili prskana božićna zvijezda

Božićna zvijezda podložna bolestima

Ovu višegodišnju biljku, tokom toplijih meseci moguće je držati napolju, ali ako je baš dugo u sobnim uslovima gdje je temperatura viša nego što njoj odgovara, zbog suhog zraka može odbaciti listove, pa je poželjno povremeno ju prskati vodom. U dobrim uslovima može se održati i po nekoliko godina. Ipak, u rasadniku cvijeća Đorđević saznali smo da je ovo neobično cvijeće podložno i bolestima:

"Božićnu zvijezdu mogu napasti biljne vaši: bijela leptirasta, zelena i štitasta vaš. Štiti se jedino insekticidom koji su adekvatni za te bolesti".

Zahtjevna proizvodnja

Ivan Đorđević sadni materijal nabavlja iz inostranstva. Ima sve od opreme što je potrebno za proizvodnju cvijeća: od kotlova, ventilacije, mašine za sadnju, automatsko zalivanje do termoenergetskih zavjesa, koje ljeti štite biljke od prejake sunčeve svjetlosti, a zimi izoliraju prostor da bi se lakše zagrjao. Pored toga porodica Đorđević mora angažirati i sezonske radnike kada je povećan obim posla, a stalna njega je neophodna za bilo koju vrstu cvijeća, ne samo za božićnu zvezdu.

"Onaj tko se počne baviti ovim poslom mora zaboravit da ima Novu godinu, praznike i slobodno vrijeme, jer ovo je proizvodnja koja zahtijeva stalnu njegu, pogotovo u zimskom periodu, jer i sat vremena bez grijanja cijela sezona propada", naglašava Ivan.

Rasadnik cvijeća

Krajnji proizvod je obezvrijeđen

Iako su na početku učili na svojim greškama, sada sa razrađenom proizvodnjom, potrebnom opremom i velikim brojem kupaca izdržavaju svoju porodicu.

"Mora se pametno raditi, ne smije se srljati u proizvodnji, mora se dobro procijeniti za cijeli vremenski period, a sve se kupuje; saksije, sjemena, zemlja i sve je uvozno, a sve to podiže cijenu krajnjeg proizvoda. Međutim, krajnji proizvod kod nas je obezvrijeđen", žali se ovaj poljoprivrednik.

Ipak, svoj proizvod prodaje najčešće na veliko, kroz megamarkete, hotele i na pijaci. Za kupce kvalitet i izgled krajnjeg proizvoda je važan, a božićnu zvijezdu sve više traže.

Foto: Julijana Kuzmić


Autorica

Julijana El Omari

Julijana El Omari

Julijana El Omari je diplomirani novinar, a svoju specijalnost pronašla je u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi