Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 14.05.2017. 10:00

Biljke koje privlače pčele

Većina vrtlara upoznati su s važnošću pčela i drugih oprašivača u vrtu. Kako bi pčele i drugi oprašivači imali prilike gostovati u vrtu, trebalo bi im osigurati cvjetne vrste čija se cvatnja ne preklapa. Na taj način će pčele imati dosta nektara i peluda tijekom cijele sezone.

  • 3.078
  • 172
  • 0

Većina vrtlara upoznati su s važnošću pčela i drugih oprašivača u vrtu. Ovakav svijet kakav poznajemo bio bi potpuno nezamisliv bez njih. Kako bi pčele i drugi oprašivači imali prilike gostovati u vrtu, trebalo bi im osigurati cvjetne vrste čija se cvatnja ne preklapa. Na taj način će pčele imati dosta nektara i peluda tijekom cijele sezone.

Domaće (autohtone) biljke najbolje su za domaće pčele. Starinske jednogodišnje i višegodišnje biljne vrste koje se nasljeđuju s koljena na koljeno, odličan su izvor nektara i peluda. Prema znanstvenim istraživanjima, lokalne pčele više privlače domaće biljke nego egzotične.

Atraktivnost vrta može se postići i sadnjom kultiviranih biljnih vrsta. Njihove potrebe treba uskladiti s mogućnostima koje pruža vrt.

Par savjeta na koje bi trebali obratiti pažnju prije sadnje bilja:

  • Smanjenje ili potpuni prestanak korištenja sredstva za zaštitu bilja. Ako je moguće, koristite selektivne pesticide kako bi omogućili život korisnih kukaca.
  • Kombinacije nekoliko boja cvijeća. Pčele vrlo dobro razlikuju boje, a najprivlačnije su im: plava, ljubičasta, bijela i žuta boja.
  • Sadnja cvijeća u više grupa. Cvjetovi podijeljeni u nekoliko različitih skupina privlači veliki broj različitih oprašivača.
  • Raznovrsno cvijeće tijekom cijele sezone. Većina pčela ima naviku posjećivati samo jednu vrstu cvijeća tijekom njihovog životnog ciklusa. Ako u vrtu postoji više cvjetnih vrsta koje cvatu u više godišnjih doba, time će se postići dolazak pčela u različita doba godine.

Cvjetne biljne vrste koje najviše privlače pčele su:

Zvjezdan (Aster spp.)

Jednostavan je za uzgoj i velikog spektra boja i nijansi. Cvate krajem ljeta i u jesen, te omogućuju pčelama hranu i tijekom kasnije sezone. Pčelama omogućuju dobru ishranjenost tijekom zimskih mjeseci.

Rudbekija (Rudbeckia spp.)

Postoji dosta varijateta rudbekije. Visina može varirati, ali najzastupljenije su žute i narandžaste boje. Osvježavaju svaki vrt i služe kao odlična hrana pčelama. Lako ih se uzgoja, a mogu rasti na sunčanom položaju, u suhim uvjetima i siromašnom tlu.

Zijevalica (Antirrhinum spp.)

Širokog su spektra boja i visina. Tijekom dana, miris zijevalice je intenzivniji jer su danju oprašivači aktivniji. On jako privlači pčele, a njegov miris nose i do košnice. Time je njegova zavodljivost pčelama još i veća.

Agerat (Eupatorium spp.)

Ova jednogodišnja biljka jednostavnog je uzgoja. Cvjetne plave glavice su zanimljive pčelama. Porijeklom iz Meksika, ova biljka postoji i u različitim nijansama plave, roze i bijele, dok su najpoznatiji plavi cvjetovi.

Fuksija (Fuchsia x hybrida)

Cvijetovi ove egzotične biljke dolaze u velikom broju boja i oblika. Fuksija je malo zahtjevnija biljka za uzgoj, te preferira polusunčani položaj. Popularna je kod oprašivača, posebno pčela i bumbara.

Cinija (Zinnia spp.)

Jednostavnog su uzgoja, te mogu rasti na svakom tlu. Vrlo su cijenjene zbog svoje dugo cvatnje. Šarenilom svojih cvjetova privlače pčele i leptire.

Neven (Calendula officinalis)

Prepoznatljive narančaste cvjetne glavice omiljene su pčelama. Jednostavan za uzgoj, može rasti na različitim vrsta tla. Osim ukrasne uloge, neven je koristan u odbijanju nematoda u tlu. Dobar je susjed rajčici, mrkvi, peršinu.

Vrtne biljne vrste koje privlače pčele:

Lavanda (Lavandula spp.)

Postoji veliki broj vrsti lavande, ali sve one zahtijevaju puno sunca i dobro drenirano tlo. Uz malo njege, lavanda će ostvariti veliki broj cvjetova koji će privući veliki broj pčela.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Mediteranska biljka koja zahtjeva dobro drenirano tlo i puno svjetlosti. Čest je začin u kulinarstvu, daje lijep dodatak svakom vrtu. Vrlo je privlačan pčelama.

Boreč (Borago officinalis)

Proizvodi veliku količinu nektara. Boreč se jednostavno uzgaja iz sjemena, a cvate do jeseni. Odličan je susjed kod uzgoja rajčice i kupusa jer odbija štetne nametnike. Cvjetovi i listovi osim što lijepo izgledaju, mogu se ukomponirati u različite salate.

Matičnjak, melisa (Melissa officinalis)

Poznat je i pod nazivima pčelinja trava, medenka, pčelinjak, što definitivno dokazuje koliko je omiljen pčelama. Listovi su vrlo ljekoviti i ugodnog mirisa po limunu.

Timijan

Postoji veliki broj varijateta, te svaki od njih ima drugačiji miris. Dobar je susjed kod uzgoja biljaka iz porodica kupusnjača te jagoda.

Izvor slike: https://pixabay.com/


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvaliteta tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Ružmarin

Ružmarin

Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu.... Više [+]

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih ćelija i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Timijan

Timijan

Engleski naziv: Garden thyme | Latinski naziv: Thymus vulgaris L.

Timijan je sastojak mješavine čajeva protiv kašlja, a eterično ulje se primjenjuje kao antiseptik. Osušeni timijan koristi se kao začin. Droga Serpyili herba upotrebljava se kao... Više [+]

Fuksija

Fuksija

Engleski naziv: Fuchsia | Latinski naziv: Fuchsia triphylla

- Više [+]

Tagovi

Lavanda Pčele Ružmarin Pčelarstvo Pelud Matičnjak Neven Timijan Nektar Zijevalica Autohtone biljke Cinija Rudbekija Boreč Egzotične biljke Zvjezdan Agerat Fuksija Dobrosusjedski odnosi


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]