AgroKlub.ba

\

Ukrasno i ljekovito bilje

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ukrasno i ljekovito bilje » Biljke koje privlače pčele

Biljke koje privlače pčele

Ukrasno bilje

Biljke koje privlače pčele

Datum: 14.05.2017. 10:00

Kategorija:

Ukrasno i ljekovito bilje

Većina vrtlara upoznati su s važnošću pčela i drugih oprašivača u vrtu. Kako bi pčele i drugi oprašivači imali prilike gostovati u vrtu, trebalo bi im osigurati cvjetne vrste čija se cvatnja ne preklapa. Na taj način će pčele imati dosta nektara i peluda tijekom cijele sezone.

Većina vrtlara upoznati su s važnošću pčela i drugih oprašivača u vrtu. Ovakav svijet kakav poznajemo bio bi potpuno nezamisliv bez njih. Kako bi pčele i drugi oprašivači imali prilike gostovati u vrtu, trebalo bi im osigurati cvjetne vrste čija se cvatnja ne preklapa. Na taj način će pčele imati dosta nektara i peluda tijekom cijele sezone.

Domaće (autohtone) biljke najbolje su za domaće pčele. Starinske jednogodišnje i višegodišnje biljne vrste koje se nasljeđuju s koljena na koljeno, odličan su izvor nektara i peluda. Prema znanstvenim istraživanjima, lokalne pčele više privlače domaće biljke nego egzotične.

Atraktivnost vrta može se postići i sadnjom kultiviranih biljnih vrsta. Njihove potrebe treba uskladiti s mogućnostima koje pruža vrt.

Par savjeta na koje bi trebali obratiti pažnju prije sadnje bilja:

  • Smanjenje ili potpuni prestanak korištenja sredstva za zaštitu bilja. Ako je moguće, koristite selektivne pesticide kako bi omogućili život korisnih kukaca.
  • Kombinacije nekoliko boja cvijeća. Pčele vrlo dobro razlikuju boje, a najprivlačnije su im: plava, ljubičasta, bijela i žuta boja.
  • Sadnja cvijeća u više grupa. Cvjetovi podijeljeni u nekoliko različitih skupina privlači veliki broj različitih oprašivača.
  • Raznovrsno cvijeće tijekom cijele sezone. Većina pčela ima naviku posjećivati samo jednu vrstu cvijeća tijekom njihovog životnog ciklusa. Ako u vrtu postoji više cvjetnih vrsta koje cvatu u više godišnjih doba, time će se postići dolazak pčela u različita doba godine.

Cvjetne biljne vrste koje najviše privlače pčele su:

Zvjezdan (Aster spp.)

Jednostavan je za uzgoj i velikog spektra boja i nijansi. Cvate krajem ljeta i u jesen, te omogućuju pčelama hranu i tijekom kasnije sezone. Pčelama omogućuju dobru ishranjenost tijekom zimskih mjeseci.

Rudbekija (Rudbeckia spp.)

Postoji dosta varijateta rudbekije. Visina može varirati, ali najzastupljenije su žute i narandžaste boje. Osvježavaju svaki vrt i služe kao odlična hrana pčelama. Lako ih se uzgoja, a mogu rasti na sunčanom položaju, u suhim uvjetima i siromašnom tlu.

Zijevalica (Antirrhinum spp.)

Širokog su spektra boja i visina. Tijekom dana, miris zijevalice je intenzivniji jer su danju oprašivači aktivniji. On jako privlači pčele, a njegov miris nose i do košnice. Time je njegova zavodljivost pčelama još i veća.

Agerat (Eupatorium spp.)

Ova jednogodišnja biljka jednostavnog je uzgoja. Cvjetne plave glavice su zanimljive pčelama. Porijeklom iz Meksika, ova biljka postoji i u različitim nijansama plave, roze i bijele, dok su najpoznatiji plavi cvjetovi.

Fuksija (Fuchsia x hybrida)

Cvijetovi ove egzotične biljke dolaze u velikom broju boja i oblika. Fuksija je malo zahtjevnija biljka za uzgoj, te preferira polusunčani položaj. Popularna je kod oprašivača, posebno pčela i bumbara.

Cinija (Zinnia spp.)

Jednostavnog su uzgoja, te mogu rasti na svakom tlu. Vrlo su cijenjene zbog svoje dugo cvatnje. Šarenilom svojih cvjetova privlače pčele i leptire.

Neven (Calendula officinalis)

Prepoznatljive narančaste cvjetne glavice omiljene su pčelama. Jednostavan za uzgoj, može rasti na različitim vrsta tla. Osim ukrasne uloge, neven je koristan u odbijanju nematoda u tlu. Dobar je susjed rajčici, mrkvi, peršinu.

Vrtne biljne vrste koje privlače pčele:

Lavanda (Lavandula spp.)

Postoji veliki broj vrsti lavande, ali sve one zahtijevaju puno sunca i dobro drenirano tlo. Uz malo njege, lavanda će ostvariti veliki broj cvjetova koji će privući veliki broj pčela.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Mediteranska biljka koja zahtjeva dobro drenirano tlo i puno svjetlosti. Čest je začin u kulinarstvu, daje lijep dodatak svakom vrtu. Vrlo je privlačan pčelama.

Boreč (Borago officinalis)

Proizvodi veliku količinu nektara. Boreč se jednostavno uzgaja iz sjemena, a cvate do jeseni. Odličan je susjed kod uzgoja rajčice i kupusa jer odbija štetne nametnike. Cvjetovi i listovi osim što lijepo izgledaju, mogu se ukomponirati u različite salate.

Matičnjak, melisa (Melissa officinalis)

Poznat je i pod nazivima pčelinja trava, medenka, pčelinjak, što definitivno dokazuje koliko je omiljen pčelama. Listovi su vrlo ljekoviti i ugodnog mirisa po limunu.

Timijan

Postoji veliki broj varijateta, te svaki od njih ima drugačiji miris. Dobar je susjed kod uzgoja biljaka iz porodica kupusnjača te jagoda.

Izvor slike: https://pixabay.com/

Broj pregleda članka: 1105; Uspješnost članka: 166.25

Tagovi: Lavanda, Pčele, Ružmarin, Pčelarstvo, Pelud, Matičnjak, Neven, Timijan, Nektar, Zijevalica, Autohtone biljke, Cinija, Rudbekija, Boreč, Egzotične biljke, Zvjezdan, Agerat, Fuksija, Dobrosusjedski odnosi

Ključne riječi članka: biljke, koje, privlace, pcele, pčele, pčelama, tijekom, postoji, uzgoja, privlače, pčela, veliki, biljke, biljka, cvjetne, officinalis, vrste, susjed, uzgoj, rasti, miris, vrsta, sezone, nektara, oprašivača, domaće, biljne, dobro, cvijeća, cvjetovi, veliki broj, privlače pčele, biljne vrste, vrste koje, tijekom cijele sezone, koje privlače pčele


Martina Režek

Svi tekstovi autora

Autorica Martina Režek

Martina je magistrirala hortikulturu na Agronomskom fakultetu, a cilj joj je usavršavati se na području znanosti u poljoprivredi.