Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cvijeća
  • 12.09.2018. 09:30

Ajša Konjević krenula od muškatlija, a sada ima i rajske palme koje uzgaja iz sjemena

U cvjećarstvu ima puno posla. Cvijeće se čistiti mora, ruke su stalno u zemlji, a trava konstantno raste. Uzgoj cvijeća zahtjeva strpljenje, a ponekad i pjesmu, tvrdi Ajša Konjević iz Živinica.

Foto: AgroPlaneta
  • 2.166
  • 73
  • 0

Ajša Konjević iz naselja Svojat u Živinicama već se 17 godina bavi proizvodnjom i uzgojem cvijeća, a ovim se poslom počela baviti jer joj je cvijeće uvijek bilo velika ljubav i zanimacija. Danas u svom plasteniku ima rasadnik cvijeća i ukrasnog bilja. 

Na početku joj je podstrek dao i muž, jer se on time bavio duži period u Hrvatskoj pa je tako i Ajša započela svoj biznis. Prvo sa malom količinom, a kasnije se širila, piše AgroPlaneta

"Počeli smo sa jednim manjim plastenikom od nekih možda 100 kvadrata. Uzgajali smo manje količine cvijeća, balkonske lozice, kolutane, smrdane, muškatlije. Širili smo se svake godine, jer je meni to postajalo sve interesantnije. Postala sam veliki ljubitelj tog posla, a širenjem proizvodnje povećavao mi se kućni budžet. Onda smo počeli sa velikim plastenicima i većom proizvodnjom", ispričala je Ajša i dodala da se bavi i rezanim cvijećem čija sadnja počinje u aprilu.

Dio cvijeća Ajša Konjević proizvodi sama

"Dosta ovog cvijeća ovdje je moje, a nešto nabavljam. Evo, recimo, velike palme nabavljam, a male proizvodim.  Rajske palme proizvodim, a anturijume nabavljam. Fikusi i zemije su moje. Nešto od ovoga ne mogu uzgojiti i to je kupovno cvijeće", pojašnjava Ajša dodajući da je za neko cvijeće potrebno puno njege, za neko ne. Tako cvijet zemiokulkas ne traži puno, može izdržati visoke temperature, ne voli puno svjetlosti, niti  mu treba puno pažnje. Ajša otkriva da je za svako cvijeće bitno kako se presađuje, pa tako i za ovaj cvijet.

Zemiokulkas ne traži puno (Foto: WikimediaCommons/David J. Stang)

"Presađuje se tek kada nabubri ova lončanica. Znači, iz male saksije ne treba ići dok dolje ne izbaci žile koje se omotaju. Saksija će nabubriti, jer će rasti veliki krompirovi i natezat će saksiju koja će početi pucati i onda osjetite da je treba mijenjati. Ali, opet ne u previše veliku, jer će se početi razvijati samo u žilama, a neće rasti", savjetuje Ajša i dodaje da je ovaj cvijet zahvalan jer možete komotno otići na godišnji odmor, a kada se vratite, čekat će vas bez ikakvih promjena.

Palma voli biti sama 

Jednostavna za uzgoj i održavanje je i palma koja se može presađivati kao sadnica, ali i sijati iz sjemenke ili pelcera. Kada procvjeta, sjeme otpadne i može se pokupiti i ponovo posijati.

"Palma voli biti sama, a svaka ova sadnica može odrasti velika kao ona palma na moru", kaže Ajša koja ima jednu od zanimljivijih palmi koja se zove cikas palma, ima loptasti korijen, a njezine propale listove treba kidati da bi se fino uobličila. Neki od otpalih listova mogu se koristiti za dekoraciju buketa cvijeća u cvjećarama.

Azaleja ne treba puno vode, ali traži toplinu i njegu

U Ajšinom plasteniku nalazi se i prelijepa azaleja za koju ona kaže da je jednostavna biljka koja se može uzgajati sa reznicama, bez cvijeta.

"Neće puno vode i tretira se kao stablo, drvenasta biljka. Može se obrađivati po volji. Može se pustiti slobodno da se grana, a može se i uobličiti. Ali hoće puno njege i toplote kao tropska biljka", kaže Ajša i poistovjećuje ovu bilju sa japanskom ružom. Azaleja se više tretira kao vanjska biljka, ali može biti i u kući, posebno preko zime, jer zahtijeva toplotu.

Ništa bez grijanja

Ajša je posebno ponosna na krošnjate zvončiće u svom plasteniku koji su prošle godine bili tek male sadnice da bi sada narasli u prekrasne grmove koji vise u plasteniku. S obziromna to da su sadnice bile spuštene na zemlju, uzimale su prehranu koje je dobijalo drugo cvijeće. Zvončići su idealni za balkonske dekoracije u ljetnom periodu.

Dekorativna cikas palma (Foto: WikimediaCommons/David J. Stang)

Da bi cvijeće uspjelo i opstalo, posebno zimi, plastenici se moraju zagrijavati. "Grijanje moramo imati, jer ne bi opstali da ga nemamo. Grijanje nam sve znači, jer što je veća temperatura, biljke sve bolje rastu i razvijaju se", pojašnjava Ajša koja cvijeću koje zahtijeva poseban tretman obraća posebnu pažnju. 

Tako kaže da azemija ne voli da se zalijeva odozgo, kao ni anturijum ni kaktusi. Ajša je počela uzgajati i bambus, pokušavala je i uzgoj limuna, ali bezuspješno.

Najbolje se prodaje sezonsko cvijeće

Ajša kaže da se najbolje prodaje sezonsko cvijeće. Ove sezone, koja je već na izmaku, posadila je puno rasade cvijeća u male plastične saksije i korpe koje još uvijek ukrašavaju dvorišta i balkone u ovoj ljetnoj sezoni.

"Čitav maj i juni prodajem sve što se tiče cvijeća. Sve prodam u Živinicama, a kupci mi dolaze i kući i kupuju. Zahtjevan je ovo posao. Uzima previše vremena i nemam ga nikada za sebe", priča Ajša.

"U cvjećarstvu ima puno posla. Cvijeće se čistiti mora, ruke su stalno u zemlji, a trava konstantno raste. Uzgoj cvijeća zahtjeva strpljenje, a ponekad i pjesmu", tvrdi Ajša. Cvijeće traži ljubav, traži da mu se prilazi sa pažnjom. Zbog toga ona na kraju savjetuje da uzgajati cvijeća ne može onaj ko to radi samo iz finansijskih razloga, već to mora biti i iz ljubavi.

Izvor: AgroPlaneta


Tagovi

Uzgoj cvijeća Ajša Konjević Rajska palma Živinice Cikas palma Plastenik


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]