Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski plodovi
  • 28.09.2017. 19:00

2 KM za kilogram divljeg šipurka

U posuškom kraju traje berba divljeg šipurka, ali i drugih šumskih plodova.

Foto: Bigstockphoto/Cilla
  • 4.458
  • 115
  • 0

Vrijeme je branja šumskih plodova i na području posuških planinskih obronaka pa tako i u Sopču. Ondje redovito ubiru sve vrste šumskih plodova koje nude i za otkup. Taj je kraj bogat šipurkom, drijenom, zovom, divljim jabukama i mnogim drugim plodovima.

U sjevernom dijelu posuškoga kraja, u lijepom Sobaču koji se uspio održati na brdu i nije se raselio, ovih je jesenskih dana i radno i veselo.

Ondje su prošle godine Marija Čuljak i ukućani ubrali preko 700 kg zdravog šipurka. Predali su ga na otkup u Tomislavgrad po cijeni od jedne KM po kilogramu. Ove je godine šipuraka nešto manje ali ga ipak ima u izobilju, navodi posusje.net.

Šipurak i za pekmez i za rakiju

"Zašto ga ne ubrati kada je oko nas i malo sjevernije i istočnije. Uz sve kućne poslove ima vremena i za obrati šipurak ili čepurine kako ih mi nazivamo. Nešto ih je manje nego lani, ali smo našle novog otkupljenika. Bit će i cijena do dvije marke za kilogram u Ljubuškom", rekle su beračice Marija i Anđa.

Potom su s didom Tomom i ostalima u tom kraju ispričale što sve pripremaju od šumskih plodova - pekmeze, likere, čajeve pa i rakiju. Dida Toma ih je pohvalio kako su vrijedne i kako svega imaju u za zimnicu.

Divljakinje skidaju masnoću

U posuškom krajoliku Čitluku potvrdili su kako uberu prirodne darove od ljekobilja do šumskih plodova na Vučipolju. Ivan Rajkić je potvrdio kako su mu divlje jabučice "divljakinje" pomogle kod liječenja visoke masnoće.

"Priredio sam ocat od divljih jabuka i moja visoka masnoća u krvi je spala na normalu", potvrdio je Ivan koji je tim lijekom pomogao nekim svojim znancima.

Ljekovita rakija

Fra Petar Krasić u Masnoj luci priprema ljekovite pripravke od korijena biljaka, a posebno izdvaja rakiju s dodatkom korijena trava za lijek protiv bolova u želucu.

Pomalo se beru i lješnici, kupine, drijenovi za pripremu zdrave zimnice i na drugim posuškim i hercegovačkim krajevima.

Foto: Bigstockphoto/Cilla 2


Tagovi

Šumski plodovi Šipurak Divlji šipak Čepurine Berba šumskih plodova Otkupna cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.