Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljeto bez komaraca
  • 15.05.2018. 07:30

10 biljaka koje će otjerati komarce i druge bube

Umjesto hemikalija, u borbi protiv komaraca koristite - bilje! Na prozorsku dasku stavite saksije sa ružmarinom, mentom, bosiljkom... i otjerat ćete ili barem umanjiti zadržavanje komaraca.

Foto: Pixabay/GoranH
  • 4.829
  • 226
  • 0

Proljetne i ljetne večeri su postale nezamislive bez komaraca. Osim hemikalija, u borbi protiv komaraca mogu nam pomoći biljke koje ih tjeraju svojim mirisom. U svojim baštama, voćnjacima, dvorištima, balkonima ili terasama možemo da uzgajamo razne biljne vrste koje će djelovati na komarce, ali i druge štetne insekte. Ružmarin, bosiljak, lavanda, neven, menta, melisa, timijan, kinesko grožđe, limunska trava, mačija trava, ageratum su najbolji izbor da se zaštitimo od komaraca.

Ružmarin

Komarci ne podnose miris ružmarina. Dovoljno je saksiju sa ružmarinom postaviti na prozorsku dasku i komarci neće ulaziti u prostoriju, posebno kada je ružmarin u cvijetu. Miris ružmarina će biti intenzivniji ukoliko protresemo biljku, a time i efikasniji. Osim toga, lišće ružmarina će vam pomoći da ublažite svrab i otok od uboda komaraca. Od eteričnog ulja ružmarina možemo napravit preparat protiv komaraca.

Bosiljak

Na balkonima i terasama okružite se biljkama bosiljka, jer je bosiljak najjači repelent. Bosiljk će svojim mirisom otjerati komarce, ali i druge insekte. Ukoliko vas komarac ugrize protrljajte to mjesto listovima od bosiljka, smanjit ćete svrab. Danas postoje brojne sorte bosiljka koje će svaki prostor uljepšati svojom bojom, mirisom i izgledom.

Lavanda

Osim što će lavanda svojim mirisom da otjera komarce ona će da vas smiri i djeluje pozitivno na vaše raspoloženje. Pored živih biljaka koje uzgajamo u borbi protiv komaraca može nam pomoći suva lavanda.

Limunska trava

Limunska trava odlikuje se lijepim limunastim mirisom i možemo je pronaći kao sastav mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspjeva u saksijama.

Neven

Neven je još jedna biljka koja svojim mirisom tjera razne insekte. Ukoliko želite biljku koja će cijelo ljeto cvjetati i ukrašavati prostor svojim cvjetovima onda je neven pravi izbor. U baštama i dvorištima neven se sam zasijava. Svojom mirisom neven će otjerati  komarce i druge insekte, a djeluje na nematode i druge štetočine u zemljištu.

Menta

Osim komaraca menta će svojim mirisom da otjera mrave, buve i razne druge insekte. Buketići suve mente imaju neprijatan miris za miševe.

Melisa

Melisa osim što odbija komarce svojim mirisom može da se iskoristi i poslije ugriza. Dovoljno je da zgnječeni list pritisne na mjesto uboda i on će da manje svrbi. Ukoliko sok iz listova kapnete na mjesto uboda svrab će u potpunosti da nestane.

Mačija trava

Za ljubitelje mačaka odličan je izbor mačija trava koja će svojim mirisom da otjera mnogobrojne insekte. Ljudi koji ne vole mačke neka izbjegavaju uzgajanje mačije trave, jer je ova biljna vrsta neodoljiva mačkama.

Kinesko grožđe

Kinesko grožđe odlikuje se limunastim mirisom. To je višegodišnja biljka i štitit će vas od komaraca tokom više godina, a pošto naraste i do 10m možete je iskoristiti za formiranje mjesta za odmor u hladovini krošnje.

Ageratum

Ageratum ili goruća ljubav je jednogodišnja cvjetnica koja djeluje na reproduktivne sposobnosti odraslih jedinki. Boja cvjetova može biti plava, bijela ili ljubičasta. Cvjetanje traje do prvih jesenjih mrazeva. Vaše dorište ili balkoni će biti zaštićeni od komaraca tokom dugog vremenskog perioda.


Povezana biljna vrsta

Ageratum

Ageratum

Engleski naziv: - | Latinski naziv: -

- Više [+]

Tagovi

Repelenti Biljke koje tjeraju komarce Komarci Ageratum Kinesko grožđe Mačija trava Komarci


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.