Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Megafol

Tip: Poboljšivači tla
Proizvođač: Valagro S.p.A Italija

Megafol je biostimulator biljnog podrijetla, koji na potpuno prirodan način djeluje antistresno, pojačava rast i razvoj biljaka i povećava prinose. Megafol je u potpunosti proizveden od biljnih sirovina i siguran je za korisnike, tretirane kulture i okoliš. Ovaj biostimulator sadrži 28% aminokiselina isključivo biljnog podrijetla, za razliku od drugih biostimulatora na tržištu koji su kombinacija aminokiselina biljnog i životinjskog podrijetla.

Megafol je jedinstvena kombinacija betaina, aminokiselina i proteina, koji štite biljku od biotskih i abiotskih stresova (ekstremne temperature, suša, oštećenja od tuče). Vegetativni razvoj stimuliran je preciznom mješavinom vitamina, aminokiselina i proteina. Ciljano dodani faktori rasta osiguravaju potencijal za povećanje prinosa. Složena formula megafola djeluje kao nositelj hranjiva i povećava njihov unos u biljku.

Što je u Megafolu?

Aminokiseline i proteini: Proteini su jedan od najsloženijih organskih spojeva i temeljna gradivna jedinica životinjskih i biljnih ćelija. Proteini su organizovani u izuzetno složene trodimenzionalne strukture koje su povezane s određenim biološkim funkcijama.
Betaini: Amonijevi spojevi koji se mogu smatrati derivatima aminokiselina. Igraju temeljnu ulogu u odgovoru biljaka na uzročnike stresa.
Vitamini: Organski spojevi koji reguliraju metabolizam ćelija i tkiva vezanjem s enzimima.
Čimbenici rasta: Fitohormoni ili biljni hormoni su prirodni organski spojevi proizvedeni unutar biljke koji reguliraju procese rasta, diferencijacije i razvoja. Unutar ćelija reaguju sa specifičnim proteinima koji igraju ulogu receptora.
Biljni ekstrakti:

Megafol sadrži sljedeće prirodne spojeve ekstrahirane iz biljaka:

  • auksin - povećava rast korijena i veličinu ploda
  • giberelin - stimuliše produljenje cijele biljke, klijavost, nicanje i rast spavajućih pupova
  • citokinin - poboljšava procese liječenja biljnih tkiva, odgađa proces starenja, usporava gubitak hlorofila, proteina i drugih spojeva

Kako Megafol poboljšava vegetativni razvoj biljke?

Megafol sadrži glicin, aminokiselinu koja je direktno uključena u formiranje biljnog tkiva i sintezu hlorofila, što povećava fotosintetsku aktivnost biljke, a to direktno utječe na povećanje energije za poboljšanje rasta i razvoja cijele biljke. Megafol također pojačava razvoj biljaka kroz prirodne hormone ekstrahirane iz alge Ascophyllum nodosum. Ti hormoni stimuliraju fiziološke procese biljke, čime se povećava, između ostalog i endogeni sadržaj prirodnih antioksidansa (npr. vitamin E i C), koji štite biljke od ćelinjih napada slobodnih radikala. Megafol sadrži vitamine B5, PP, B1 i B6, koji pomažu očuvanju fizioloških mehanizama, što opskrbljuje biljke energijom za rast i razvoj.

 

Kako Megafol povećava prinos biljaka?

Zahvaljujući sadržaju izabranih proteina, aminokiselina, energetske rezerve biljke su sačuvane, sinteza proteina, oplodnja i formiranje plodova značajno su poboljšani i na taj način je stimulirano poboljšanje prinosa. Folijarna primjena Megafola odmah stimulira metaboličke aktivnosti unutar biljke. Aplikacija odabranih elemenata koji se nalaze u Megafolu djeluje direktno na produktivni potencijal biljke, poticanje brzog i uravnoteženog povećanja u rastu.

Kako Megafol čuva biljke od čimbenika stresa?

Glutaminska kiselina u Megafolu djeluje na biljne stome, prisiljavajući ih da ostanu otvorene bez obzira na unutarnje ili vanjske sile. Betainske tvari aktivno štite od osmotskog stresa, suše, slanosti i visokih temperatura. Njihovo gomilanje favorizira zadržavanje vode u ćelijama i time ih štiti od isušivanja. Stresni uvjeti smanjuju kvalitet i produktivnost biljne proizvodnje. Upotrebom specifičnih aminokiselina osigurava se optimalna prevencija i oporavak glavnih metaboličih funkcija u biljkama.

Kako Megafol stimulira biljnu apsorpciju hranjivih tvari?

Proteini nosači olakšavaju transport molekula i makronutrijenata unutar biljnog tkiva. Megafol sa specifičnim aminokiselinama, poput Glicina i Glutaminske kiseline, direktno djeluje na propusnost membrane ćelije.

Upute za primjenu:

KULTURA

VRIJEME PRIMJENE

DOZA

VOĆE, VINOVA LOZA, AGRUMI, MASLINA, JAGODA

Svakih 10 - 15 dana tokom vegetacije.

2-3 l/ha

POVRĆE NA OTVORENOM

Svakih 10 - 15 dana tokom vegetacije.

2-3 l/ha

POVRĆE U ZAŠTIĆENOM

Svakih 10 - 15 dana tokom vegetacije.

1,5-2 l/ha

INDUSTRIJSKO BILJE (ŠEĆERNA REPA, SUNCOKRET, SOJA, ULJANA REPICA)

Svakih 10 - 15 dana tokom vegetacije, odnosno u svim uvjetima nepovoljnim za rast biljaka.

2-3 l/ha

ŽITARICE, KUKURUZ

U svim uvjetima nepovoljnim za rast biljaka.

2-3 l/ha

Pogledajte ostala gnojiva proizvođača: Valagro S.p.A Italija