Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvi u FBiH
  • 20.04.2022. 17:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Zeničko-dobojski kanton isplatio poticaje za proljetnu sjetvu

Poticaji bi trebali pomoći poljoprivrednicima da "prehrane zasijane površine", ali i da dosiju nove te da potaknu druge proizvođače da se odluče na sjetvu

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 307
  • 101
  • 0

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) prva je institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je isplatila poticaje poljoprivrednicima za podršku u realizaciji proljetne sjetve. Iznosom od 350.000 KM obuhvaćeno je 350 poljoprivrednih proizvođača.

"To su oni poljoprivredni proizvođači koji su ostvarili poticaj u 2021. godini i ažurirali podatke u 2022. godini. Naravno, ostavili smo dio sredstava za one koji su znatno povećali poljoprivrednu proizvodnju i koji se prvi put pojavljuju kao proizvođači", rekao je ministar poljoprivrede ZDK, Mirsad Hadžić.

Poticaji bi trebali pomoći poljoprivrednicima da "prehrane zasijane površine", ali i da dosiju nove te da potaknu druge proizvođače da se odluče na sjetvu. Resorni ministar je naveo i kako ohrabruje podatak da su zasijane površine znatno povećane te što se tiče ovog kantona, nema brige za hranu.

Zasijano 800 ha

Registrirani proizvođači, napominje, dobili su 500 KM poticaja po hektaru, čemu su i težili, odnosno poticaj od 350 KM u novcu dobili su od ZDK-a te odlukom Vlade FBiH 50 litara goriva po hektaru.

"Što se tiče plasteničke proizvodnje, za malinare… taj je iznos znatno veći i iznosi 300 do 500 KM po dunumu, zato što se radi o intenzivnijoj proizvodnji", pojasnio je Hadžić, te dodao kako je obrađeno i raznim kulturama ove godine zasijano oko 800 hektara u ZDK.

Poljoprivrednici se nadaju većim poticajima (Foto: Vlada ZDK)

Kantonalni premijer Mirnes Bašić podsjetio je kako još nije usvojen Program utroška sredstava u poljoprivredi za 2022. godinu te da je to jedini program koji, iz više razloga, nisu donijeli.

"Čekali smo usvajanje federalnog budžeta i on je usvojen krajem marta, tako da smo koordinirano radili na usaglašavanju svih poticajnih mjera, prvenstveno zbog globalnog poremećaja na tržištu. Došlo je do povećanja ulaznih parametara za naše poljoprivredne proizvođače. Jučer je isplaćena proljetna sjetva", istakao je Bašić.

Napomenuo je kako je ukupno za poticaje poljoprivredi u budžetu ZDK-a izdvojeno 3,5 miliona KM, ali da čekaju smjernice Federalnog ministarstva finansija te kako se nadaju da će rebalansom budžeta sredstva biti povećana. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika ovog kantona, Emir Tutnić smatra da poticaji mogu biti i veći, jer su "motivacijski faktor". Kriza je, podsjeća, globalna i samo se reflektuje na našu zemlju.

"Svi ćemo ova sredstva, prvenstveno, iskoristiti za prihranu podignutih zasada i zasnovanih površina. Čisto da bi prinosi bili mnogo veći i da bi bilo u skladu s prethodnim godinama. Znamo da je gnojivo poskupilo drastično, preko 300 posto. Njegova neupotreba smanjuje prinos, a mi pokušavamo da, barem, prinos ostavimo na količinama iz prethodnih godina", kazao je Tutnić.

Poljoprivrednici očekuju 4,5 mil. KM

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika ZDK Refik Alihodžić istakao je kako očekuje da će rebalansom budžeta tog kantona za poljoprivredu biti uvećan iznos na 4,5 miliona KM. Čelnik Udruženja peradara ZDK Nermin Ahmić je naveo da je peradarstvo, koje je u državi najjače u ZDK-u, ove godine u teškoj situaciji.

"To je grana koja je razvijena i radi se po evropskim standardima. Što se tiče same hrane, peradarstvo je u ogromnom problemu, jer 20-ak dana nijedan kilogram kukuruza i soje ne ulazi u BiH. Troše se zalihe. Do kada će se trošiti, to je pitanje. To je na državi i višim nivoima da nađu saradnju i da se odblokira uvoz žitarica iz Srbije" kazao je .

Srbija odobrila kvote za izvoz žitarica - po zahtjevu 

On se, također, nada većim poticajima te da će s tim sredstvima uspjeti održati proizvodnju i, prije svega, građane tog kantona snabdijevati "sigurnim i kvalitetnim proizvodima".


Tagovi

Poticaji Proljetna sjetva Pomoć poljoprivrednicima Poljoprivredni proizvođači Poljoprivreda Zenica Mirnes Bašić Emir Tutnić Refik Alihodžić Nermin Ahmić Mirsad Hadžić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]