Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Javni poziv
 • 10.08.2022. 12:00
 • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Zenica sufinansira nabavku nove mehanizacije, priključaka, aparata i druge opreme

Registrirani poljoprivredni proizvođači mogu ostvariti podršku do 50 posto vrijednosti nabavljene mehanizacije ili opreme, a do 30 posto proizvođači koji nisu registrirali poljoprivrednu djelatnost.

Foto: Depositphotos/serendipity
 • 370
 • 118
 • 0

Grad Zenica raspisao je javni poziv za podnošenje zahtjeva za sufinansiranje nabavke nove mehanizacije, priključaka, aparata i druge opreme u poljoprivredi. Izdvojena poticajna sredstva za ove namjene iznose 40.000 KM. Pravo na učešće imaju poljoprivredni proizvođači koji nabave ili su nabavili opremu u periodu od 1. septembra 2021. godine do dana podnošenja zahtjeva, a da lani nisu koristili ovu vrstu poticaja od Grada Zenice, osim onih koji su nabavljali UV plastičnu foliju za plastenike. Također, uslov je i da mjesečna primanja po članu domaćinstva nisu veća od 500 KM.

Registrirani poljoprivredni proizvođači mogu ostvariti podršku do 50 posto vrijednosti nabavljene mehanizacije ili opreme, a do 30 posto poljoprivredni proizvođači koji nisu registrirali poljoprivrednu djelatnost.

Iznos poticaja

Traktori, motokultivatori, balirke za sijeno, samohodne kosačice, kopačice, freze i priključci će se finansirati maksimalno iznosom do 5.000 KM, odnosno do 3.000 KM, za nabavku laktofriza poticaj je 3.000 KM, odnosno 2.000 KM.

Ovim programom planirano je i sufinanriranje sistema za navodnjavanje "kap po kap" najviše s 550,00 KM, odnosno 330 KM. Za motorne prskalice za zaštitu bilja sa spremnikom procentualni omjer sufinansiranja je 500 KM za registrirane i 300 KM za neregistrirane proizvođače.

Pčelari za nabavku opreme - vrcaljke, topionici za vosak, mašina za izradu satnih osnova mogu dobiti podršku do 2.000,00 KM, odnosno 1.300,00 KM. U omjerima 50 i 30 posto sufinansirana će biti i nabavka sušnice za voće, povrće i ljekobilje, sortirke, sirarski kalupi, pakirke za voće, povrće i ljekobilje, hladnjače (panel i rashladni uređaji), potom UV plastenička folija, kao i nabavka manjih silosa za skladištenje žitarica.

Potrebna dokumentacija

Uz zahtjev za poticaj, koji možete pronaći u dokumentu ispod teksta, podnosilac treba dostaviti sljedeću dokumentaciju:

 • Ovjerenu kopiju Rješenja o registraciji (za registrirane obrte) za navedenu djelatnost,
 • Račun ili predračun na ime podnosioca zahtjeva s fiskalnim računom za kupljenu mehanizaciju, priključke, aparate i drugu opremu, original ili ovjerena kopija,
 • Ovjerenu izjavu podnosioca zahtjeva da nabavljena mehanizacija, priključci, aparati i druga oprema u poljoprivredi neće biti prodana ili otuđena u periodu od 2 godine od trenutka dobijanja poticaja,
 • Ovjerenu kućnu listu,
 • Za sve punoljetne članove domaćinstva potvrdu o mjesečnim primanjima (zadnja tri mjeseca), potvrdu zavoda za zapošljavanje ili potvrdu o školovanju,
 • Potvrdu o otvorenom aktivnom računu,
 • Podnosioci zahtjeva koji imaju registriranu poljoprivrednu djelatnost, dužni su dostaviti Uvjerenje o izmirenim dospjelim poreskim obavezama za tekuću godinu (original ili ovjerena kopija).

Mehanizacija, priključci, aparati i druga oprema koja je nabavljena na lizing, polovna ili putem komisione prodaje neće se uzimati u razmatranje i zahtjev će biti odbijen. Ostale informacije možete pronaći na službenoj stranici Grada Zenica.


Tagovi

Poticaji Grad Zenica Traktori Motokultivatori Kosačice Sistemi za navodnjavanje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Jeste li imali problema s kreditiranjem vlastitih razvojnih projekata u poljoprivredi?

4


Glasova: 2

Da 50,0%

Glasova: 2

Ne 50,0%

Glasova: 0

Nisam ni pokušavao/la 0,0%

Pregled ankete

Pregled ankete