Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticajne mjere
  • 14.10.2021. 10:00

ZDK: Odobreno tri miliona KM mjera podrške farmerima

Do sada je realizovano osam mjera, a samo za jednu (i to djelimično), isplaćeno je 356.000 KM. Riječ je o podršci za registrovane farme muznih grla.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 223
  • 78
  • 0

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) kroz program podrške poljoprivrednim proizvođačima raspisalo je Javni poziv za planiranih 20 podsticajnih mjera u ukupnom iznosu od tri miliona KM, koliko iznosi budžet za tu namjenu u tekućoj 2021. godini, navodi se u zvaničnom saopćenju.

"Do sada je realizovano osam mjera, a samo za jednu (i to djelimično), isplaćeno je 356.000 KM. Riječ je o podršci za registrovane farme muznih grla. To smo smatrali i ostvarili interventno, imajući na umu teškoće koje su zadesile farmere", izjavio je za Fenu resorni ministar, Mirsad Hadžić, navodeći kao najznačajnije sušu, zatim razna poskupljenja hrane, goriva i svega onog što je bitno za proizvođače.

Sve ostale mjere, napominje, u fazi su obrade. Očekuje se da će do kraja ovog mjeseca sve biti obrađene te do 31. decembra 2021. i isplaćene.

Prema njegovim riječima, u planu je do početka idućeg mjeseca obići i proizvođače u svrhu formiranja zapisnika za poticajne mjere za plasteničku proizvodnju, farme muznih krava i subjekte koji su aplicirali za mjeru sufinansiranja nabavke poljoprivredne mehanizacije u ovoj godini.

Za poljoprivrednike 356.000, odobreno još 557.000 KM

Zaključkom Vlade ZDK, trenutno su odobrene i potpore u iznosu od 507.556 KM za sektor poljoprivrede, te su svi nalozi za isplatu predati u Ministarstvo finansija ZDK, tako da se uskoro očekuje i realizacija istih.

Izdvojeno je, ističe Hadžić, 356.000 KM za registrovane farme muznih krava, zatim 68.000 KM kao podrška za registrovanu ovčarsko - koziju proizvodnju, osam hiljada KM za svinjogojstvo, 4.500 KM za uzgoj izvornih i zaštićenih pasmina, 3.000 KM za organsku roizvodnju. Takođe, 26.098 KM ide za zasnivanje novih zasada jagodičastog, te i 15.810 KM za zasnivanje zasada koštičavih, jabučastih i jezgrastih vrsta.  

"Opredijeljeno je i 26.148 KM za nerealizovane zahtjeve iz prethodnog perioda, te 49.392 KM za Odsjek za veterinastvo, što su namjenska sredstva. Za te svrhe osigurali smo dodatnih 400.000 KM, mimo budžeta od tri miliona KM", naglašava Hadžić.

Do sada su iz namjenskog budžeta za sektor veterinarstva odobrene potpore u visini od 8.000 KM u cilju naknade štete za eutanizirane životinje, 25.270 KM za klinički pregled pčelinjaka na Američku gnjiloću. U svrhe laboratorijskog ispitivanja uzoraka pčelinjih legala, izdvojeno je 981 KM, te 15.141 KM za nabavku veterinarske opreme i opremanje laboratorija.

Bespovratna sredstva: Do 300.000 KM za prerađivački sektor

Podsjetimo, putem EU4AGRI projekta, vrijednog tri miliona KM, EU će podržat ulaganja u prerađivački sektor poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja, kao i sigurnog i zdravog radnog okruženja u našoj zemlji.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30 do 300 hiljada KM (bez PDV-a). Za svaku proizvodnju, onaj ko aplicira mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 35 posto ukupnog iznosa predložene investicije dok 65 procenata troškova ulaganja pokriva Evropska unija kroz ovaj konkurs.

Krajnji rok za prijavljivanje je 03. decembar 2021. godine do 17 sati.


Tagovi

Podsticajne mjere Ministarstvo poljoprivrede ZDK Sektor poljoprivrede Odsjek za veterinarstvo Muzne krave Podizanje nasada Mirsad Hadžić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.