Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ​​Strategija ruralnog razvoja
  • 20.12.2017. 11:00

Zbog koga nije usvojen Strateški plan ruralnog razvoja?

Udruženje poljoprivrednika FBiH prijeti blokadama, u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS tvrde da se "samo" trebaju u potpunosti usvojiti njihovi kriterijumi.

Foto: Pixabay/nikkidunn
  • 1.101
  • 112
  • 0

Udruženje poljoprivrednika FBiH uputilo je priopćenje želeći izraziti ogorčenje "maćehinskim odnosom politike prema poljoprivredi, koji je prošle sedmice, po ko zna koji put, pokazao državni parlament".

Kažu kako razumiju zahtjeve međunarodne zajednice kao i potrebu za izgradnjom putne infrastrukture. Ipak, smatraju da akcize na gorivo i naftne derivate nisu smjele biti povećane bez da se istovremeno usvoji Strateški plan ruralnog razvoja, pa da se kroz evropske fondove barem djelimično amortizuju posljedice povećanja cijena goriva za poljoprivrednike.

Gubimo 90 miliona eura bespovratnih sredstava

"Bez ove strategije BiH će u naredne tri godine izgubiti 90 miliona eura bespovratnih sredstava za poljoprivredu, a do 2021. bit ćemo potpuno isključeni iz raspodjele EU novca", stoji u njihovom priopćenju gdje kažu kako ne mogu vjerovati u dobre namjere političara spremnih da uzmu novac iz džepova građana, dok se istovremeno odriču sredstava iz EU.

"Ne smijemo vjerovati liderima kojima su usta puna "evropskog puta" dok istovremeno isti ti lideri potpuno ignorišu šta "evropski put" znači za, na primjer, poljoprivredu. A znači on, ni manje ni više, nego ulazak u tržišnu utakmicu sa višestruko konkurentnijim evropskim državama. Da opstanemo u tim novim uslovima trebat će nam modernizacija, modernizacije neće biti bez većih ulaganja, a većih ulaganja neće biti bez evropskih fondova. Poljoprivreda je već godinama žrtva neodgovornog odnosa vlasti. Sa žaljenjem moramo konstatovati da je danas postala i žrtva politikanstva. Ovih izgubljenih 90 miliona eura je iznos koji će poljoprivredni proizvođači platiti za populizam vlasti RS-akoje već godinama uskraćuju svoju saglasnost na sve državne dokumente iz oblasti poljoprivrede, čak i po cijenu potpunog uništavanja naših poljoprivrednih resursa", piše u priopćenju za javnost gdje ističu da će to biti i cijena inertnog odnosa svih ostalih stranaka prema ponašanju RS-a.

Spremni na blokade

"Čast izuzecima, o problemima vezanim za usvajanje strategije nisu do sada progovorili ni federalni političari na čiju smo pomoć i podršku računali. Ova šansa još uvijek nije izgubljena. Državni parlament ima još dvije sedmice da usvoji Strateški plan ruralnog razvoja. Ovo je ujedno rok koji dajemo bh. političarima se usaglase i da dokažu da njihov cilj nijepotpuno gašenje poljoprivrede u našoj zemlji.

Ako to ne urade, spremni smo da blokiramo čitavu državu i nemojte se nadati da će nas u tome spriječiti snijeg ili hladnoća. A već slijedeće godine račune ćete nam položiti na izborima. Sjetit ćemo se tada ko je danas bio uz nas, ko je preko naših leđa skupljao jeftine političke poene, a ko je prema našim problemima ostao potpuno ravnodušan", zaključuju u priopćenju.

Reagirali iz Ministarstva RS

Na ovo su odmah reagirali i u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske gdje podsjećaju da je poljoprivreda, po Ustavu, u nadležnosti entiteta.

"Netačni su navodi pojedinih medija da iza ovoga saopštenja stoji "dvadeset udruženja iz cijele BiH", kada je jasno da ga potpisuju samo udruženja iz Federacije.

Takođe, netačna je konstatacija da će poljoprivrednici izgubiti 90 miliona KM, te je potrebno da se napusti politikanstvo i obmanjivanje javnosti i poljoprivrednika. Ovdje se ne radi o direktnoj pomoći poljoprivrednicima, već o sredstvima za koja će kvalitetom svojih projekata moći konkurisati različiti subjekti i aplicirati za sredstva", tvrde u ministarstvu dodavši da usvajanje Okvirnog dokumenta str​ateškog plana ruralnog razvoja BiH, a koji je postavljen kao uslov EU, mora biti plod dogovora i konsenzusa svih strana, uz uvažavanje sugestija i primjedbi koje ima RS.

Imaju li drugi entiteti strategiju?

U priopćenju tvrde kako se RS od početka zalagala za princip da se strategija na nivou BiH napravi na osnovu već postojećih entitetskih strategija. Kažu kako RS ima usvojenu strategiju ruralnog razvoja koja se ostvaruje, a udruženja poljoprivrednika treba da se zapitaju da li drugi entitet ima strategiju.

"Napominjemo da Vlada Republike Srpske i resorno Ministarstvo i dalje insistiraju da sam naziv ovog dokumenta reflektuje njegovu strukturu, te bi u tom smislu naziv trebao biti "Okvirni strateški plan ruralnog razvoja u BiH". Sam dokument bi trebao da, u strukturalnom i sadržinskom smislu, bude koncipiran na modularnom principu, što podrazumijeva jasno prikazane strateške prioritete ruralnog razvoja za entitete i Brčko Distrikt, te usaglašena okvirna strateška opredjeljenja za ruralni razvoj u BiH koja su korespodentna sa prioritetima politike ruralnog razvoja Evropske unije za period 2014-2020. Ukoliko se ovi kriterijumi primjene u potpunosti, usvajanje strateškog dokumenta neće biti sporno", zaključuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u svom priopćenju.

Foto: Pixabay/nikkidunn1987


Tagovi

Strateški plan ruralnog razvoja Ruralni razvoj Udruženje poljoprivrednika FBiH Vlada RS


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.