Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrška uzgoju
  • 20.06.2016. 18:00

Zaživjele farme kornišona i malina u Biraču

Farme je pokrenula američka organizacija CRS u sklopu podrške lokalnim poljoprivrednicima "Lanci vrijednosti - malina i kornišon".

Foto: maxsol/Bigstockphoto
  • 414
  • 20
  • 0

Američka humanitarna i razvojna organizacija Catholic Relief Services (CRS), pokrenula je ogledne farme malina i kornišona na području regije Birač. Nastavak je to podrške lokalnim poljoprivrednicima i zadrugama pod nazivom "Lanci vrijednosti - malina i kornišon".

Jačanje konkurentnosti zadruga

Kako piše fokus.ba, u prvoj fazi podrške, CRS želi ojačati lokalne zadruge kako bi mogle pružati adekvatnu tehničku pomoć i savjetodavne usluge svojim kooperantima dok će u drugoj fazi podrške biti ojačana konkurentnost zadruga, kroz osnaživanje kapaciteta u oblasti poslovnog upravljanja i marketinga, te poboljšanja procesa rada od otkupa, preko transporta, skladištenja, dorade i prerade, sve do predaje proizvoda krajnjim kupcima.

Ogledne farme kornišona osnovane su u Kamenici pored Zvornika, Tišći kod Vlasenice i Konjević Polju, a planiran prinos na farmama bit će veći od četiri tone. Postavljeno je dosad i 20 oglednih farmi malina i to u Bratuncu, Zvorniku, Srebrenici i Vlasenici.

Zahvaljujući CRS-u, Poljoprivredna zadruga GIGA iz Bratunca povezala se s njemačkom firmom Kuhne, koja će otkupljivati proizvode od lokalnih uzgajivača. Također, poljoprivredni proizvođači uvezali su se u “lanac vrijednosti” preko firme Agrona, koja direktno izvozi lokalne proizvode u zemlje Evropske unije.

Foto: maxsol/Bigstockphoto


Tagovi

CRS Farme Maline Kornišon Birač


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.