Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FARMA II
  • 18.11.2016. 14:00

Završen karavan Farma II, slijedi objava grantova

Cilj prethodnih i trenutnih projekata je povećanje prodaje na domaćem tržištu, jačanje izvoza pojedinih kultura i prehrambenih proizvoda. U sklopu projekta proteklih mjesec dana održano je niz okruglih stolova u okviru karavana širom BiH.

  • 224
  • 22
  • 0

Nakon dva izuzetno uspješna, i sa riječima hvale realizovana projekta USAID-a i Vlade Švedske na području BiH u sektoru poljoprivrede, ove godine započela je treća generacija projekata pod nazivom Projekat USAID/Sweden FARMA II usmjerenih također na poljoprivredni sektor.

Niz okruglih stolova

Cilj prethodnih i trenutnih projekata je povećanje prodaje na domaćem tržištu, jačanje izvoza pojedinih kultura i prehrambenih proizvoda. U sklopu projekta proteklih mjesec dana održano je niz okruglih stolova u okviru karavana širom BiH.

Niz okruglih stolova širom BiH pružili su šansu lokalnim i regionalnim akterima kako iz javnog tako i privatnog sektora da učestvuju u diskusiji o prioritetima, mogućnostima i načinu realizacije projekta FARMA II. Na posljednjem skupu u Sarajevu 16.11.2016. godine održanom u Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori BiH učešće je uzelo 57 predstavnika. Nakon, za svaku pohvalu prezentacije o projektu i izlaganja panelista, uslijedila je diskusija.

Ažurni tim Projekta FARMA II sve prijedloge i sugestije je evidentirao te će isti biti predmet prezentacije na sastancima za sumiranje u Banja Luci i Sarajevu. Vrijedno spomena svakako je da je na 12 održanih okruglih stolova po cijeloj teritoriji BiH učešće uzelo 650 subjekata, što potvrđuje zainteresovanost za ovaj projekat.

Aktivnosti projekta

Podsjećanja radi, početkom projekta FARMA II naglašeno je oslanjanje na prethodno pruženu pomoć prethodnih projekata uz proširenje Projekta kroz podršku komercijalnim organizacijama proizvođača u cilju ostvarivanja zakonodavnih i regulatornih promjena. Aktivnosti će biti usmjerene na poboljšanje prinosa, jačanje konkurentnosti i povećanje zaposlenosti kroz sektor poljoprivrede. Sve radnje će biti usmjerene kroz nekoliko podsektora: mljekarstvo, ljekovito bilje sa naglaskom procesa kultivacije, med, voće, povrće i peradarstvo gdje će aktivnosti biti usmjerene za dobijanje zelenog svjetla za izvoz u EU.

Dva odvojena sektora

Kako je poljoprivreda zastupljena u privatnom ali i javnom sektoru u tom pogledu aktivnosti projekta FARMA II će biti posebno usmjerene. Na privatni sektor, s naglaskom jačanja konkurentnosti proizvođača, podrška kroz finansijske grantove, certifikacija, brendiranje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda te postizanje boljih prinosnih kvaliteta. S druge strane uključen je u Projekat i javni sektor sa naglaskom većeg učešća javnih stručnih poljoprivrednih službi od vrha pa do lokalnog nivoa.

Također osmišljen je i tzv. međusektor sa pravcem djelovanja u zaštiti okoliša. Tim Projekta FARMA II je predvidio uvid i raspored svih grantova za 2017. godinu koji će u narednom periodu biti objavljen, tako da će svi zainteresovani subjekti blagovremeno imati informacije na raspolaganju.

Izvor foto: USAID BiH


Tagovi

Projekat Poljoprivreda Farma II Proizvodi BiH Okrugli stol Diskusija Panelist Proizvođač Konkurentnost Aktivnost Grantovi Zaštita okoliša


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.