Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NASAN
  • 18.02.2018. 18:30

Zašto je Francuska odustala od ulaganja u afričku poljoprivredu?

G7 i EU financirali su projekt spašavanja afričke poljoprivrede. Jedino što su napravili je to da su pogodovali velikim kompanijama. Francuska je rekla "ne!".

  • 218
  • 18
  • 0

Često kritiziran, Novi Savez za sigurnost opskrbe hranom i prehranu (NASAN) upravo je izgubio financijsku potporu Francuske. Za sada, projekt koji je usmjeren na pomoć afričkoj poljoprivredi još uvijek podržava Njemačka i EU, izvještava euroactiv. Tu je odluku donijela francuska Vlada 8. februara. 

Ovaj velik program G7, djelomično financiran od strane EU htio je olakšati razvoj javno-privatnog partnerstva u Africi kako bi se povećala poljoprivredna produktivnost. Cilj NASAN-a bilo je poboljšanje sigurnosti hrane gdje je prisutna velika pothranjenost i maknuti 50 milijuna ljudi iz siromaštva do 2022. godine.

Tvrtke donatori, afričke zemlje i agrobiznis

NASAN-ov cilj je uspostaviti intenzivan model poljoprivrede u Africi okupljanjem zemalja donatora, deset afričkih zemalja (Burkina Faso, Obala Bjelokosti, Etiopija, Gana, Mozambik, Tanzanija, Benin, Malavija, Nigerija, Senegal) i glavnih agrobiznis kompanija kao što su Cargill, Monsanto ili Louis Dreyfus.

Međutim, od pokretanja inicijative, kritičari ovoga modela su se umnožili. Civilno društvo vjeruje da projekt Saveza nudi više pogodnosti za multinacionalne kompanije nego za mala obiteljska gospodarstva koja čine veliku većinu poljoprivrednog sektora u Africi. Prema izvješću o napretku kojega je objavilo više nevladinih organizacija u 2016. godini, prednosti NASAN-a jasno idu u korist privatnih investitora.

Francuska izlazi solo

"Novi savez za sigurnost opskrbe hranom i prehranu imao je razorne posljedice za pogođene lokalne zajednice i pogoršao je nesigurnost hrane i prehrane među najsiromašnijima", izjavila je nevladina organizacija Oxfam u priopćenju za medije.

Osjećajući odgovornost za provedbu projekta u Burkini Faso, Francuska je na kraju odlučila povući pomoć. Francuska za sada djeluje sama jer niti jedan od ostalih partnera ne namjerava se povući. 

U Njemačkoj nevladine udruge od savezne vlade također traže povlačenje potpora. Na evropskoj razini, Parlament je zbog svega alarmirao još u 2016. godini, ali do sada bez rezultata. Velika Britanija, druga zemlja koja je pridonijela suradnji, nije obnovila sredstva za projekt još od kraja 2016. godine. Ipak, još uvijek se nije službeno izjasnila o povlačenju. 

Pomak u fokusu prema obiteljskoj poljoprivredi

U Francuskoj je Centar za istraživanje poljoprivrede za međunarodni razvoj (CIRAD) proveo studiju o rezultatima projekata Novog saveza u Burkini Faso što je potaknulo povlačenje vlade iz inicijative.

"Projekt Bagre odnosio se na navodnjavanje što je dovelo do iseljenja malih poljoprivrednika s tog područja i grabeža zemlje. Činjenica da se samo Francuska povlači ne dovodi u pitanje samo postojanje Nasana. Francuska sada mora uvjeriti druge partnere da se povuku iz saveza", rekao je Bertrand Noiret iz nevladine organizacije Oxfam. 

Umjesto organskih, umjetna đubriva

Njemačko ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvoj je u 2017. godini dogovorilo 10 miliona eura za Savez i to za promicanje zelene revolucije u Africi (AGRA). No, poput NASAN-a, AGRA se također oslanja na distribuciju mineralnog đubrenja umjesto da potiče uporabu organskih đubriva.

"Svi ovi programi predstavljaju zastarjeli poljoprivredni model", kaže Jürgen Maier iz Foruma za okoliš i razvoj. Umjesto toga, njemačke nevladine udruge pozivaju saveznu vladu da zadovolji zahtjeve malih poljoprivrednika za suverenost hrane, ostvarivanje ljudskih prava na hranu i poljoprivredu koja štiti okoliš.

Foto: Bigstockphoto/africa11


Tagovi

NASAN Opskrba hranom Francuska Siromaštvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.