Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Ostale vrste podrški
 • 02.10.2023. 09:00

Zahtjeve za poticaje podnesite do 5. oktobra, koje mjere su obuhvaćene?

Minimalna prihvatljiva vrijednost aktivnosti koja je predmet novčane podrške u okviru modela ostalih vrsta podrški je 200 KM za fizička lica i obrte, a 500 KM za pravna lica.

Foto: Marija Lazarević
 • 403
 • 39
 • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo je da je do 5. oktobra ove godine moguće podnositi zahtjeve za poticaj poljoprivredi po modelu ostalih vrsta podrški.

Osnovni cilj mjera u okviru ovog modela je podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava i prehrambene industrije kroz osiguranje prihoda, bolje povezivanje sa tržištem, podršku organizovanju unutar sektora i okrupnjavanju zemljišnih parcela. Specifični ciljevi su pružanje podrške osiguranju poljoprivrednih proizvoda od mogućih šteta, podrška povezivanju s tržištem i promocija poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, podrška organizacijama poljoprivrednika i zadrugama, podizanje kvaliteta proizvoda i strukturno jačanje poljoprivrednih gazdinstava.

Podrške u okviru modela ostalih vrsta podrški obuhvaćaju sljedeće mjere:

 • Sufinansiranje troškova premije osiguranja od mogućih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji,
 • Sufinansiranje stručnih skupova, kongresa, simpozija, seminara i sajmova - organizovanja i izlaganja;
 • Sufinansiranje realizacije projekata od značaja za Federaciju BiH: opremanja laboratorija i veterinarskih organizacija, finansiranje obaveza FBiH u okviru Projekta razvoja ruralnih preduzeća i poljoprivrede - READP: IFAD Loan. 
 • Sufinansiranje organizovanja poljoprivrednika (zadruge, udruženja, savezi, komore i sl.) - nabavke kancelarijske opreme, namještaja i troškova knjigovodstva i zadružne revizije; aktivnosti poljoprivrednih zadruga i privrednih društava za povezivanje ponude porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i obrta sa područja Federacije BiH;
 • Sufinansiranje troškova standardizacije proizvoda odnosno proizvodnje - troškova uvođenja certifikacije standarda u poljoprivredi i prehrambenoj industriji;
 • Podrška različitim programima pokretanja proizvodnje, poticanja jesenje sjetve i slične mjere koje nisu obuhvaćene ostalim modelima, te mjere zemljišne politike;
 • Program pokretanja proizvodnje sufinansiranjem START paketa za zasnivanje proizvodnje putem Jedinice za koordinaciju projekata;
 • Sufinansiranje izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Minimalna prihvatljiva vrijednost aktivnosti koja je predmet novčane podrške u okviru modela ostalih vrsta podrški je 200 KM za fizička lica i obrte, a 500 KM za pravna lica.

Kompletan Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu, pogledajte ovdje. Obrasce potrebne za podnošenje zahtjeva možete preuzeti ovdje.


Tagovi

Poticaji Novčana podrška Ostale vrste podrški Sufinansiranje Osiguranje Poticanje jesenje sjetve


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.