• Spremnost na poplavu
  • 23.09.2017. 13:00

Za zaštitu od poplava EU daje 220.000 eura

Prezentiran projekt podizanja svijesti stanovništva o opasnostima od poplava i nivoa spremnosti na odgovor na poplave "FloodLife" kojeg finansira Europska unija.

Foto: europa.ba
  • 97
  • 5
  • 0

Rezultati projekta podizanja svijesti stanovništva o opasnostima od poplava i nivoa spremnosti na odgovor na poplave "FloodLife", uz impresivnu pokaznu vježbu na vodi, predstavljeni su u Rafting klubu Kanjon u Banja Luci. Osnovni cilj projekta FloodLife je jačanje odgovornosti civilnog sektora i javnosti u odgovoru na prirodne nepogode izazvane klimatskim promjenama, s posebnim akcentom na poplave.

Tokom prezentacije predstavljeni su internet portal www.poplave.org i mobilna aplikacija SOS, informativni materijali i edukativni vodiči kako postupati u slučaju poplava.

Prezentaciji su prisustvovali šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunar Wigemark, ministarka porodice, omladine i sporta u Vladi RS Jasmina Davidović, predstavnici opština Prijedor, Čelinac, Oštra Luka, predstavnici entitetskih Republičkih uprava civilne zaštite, te drugi gosti.

FloodLife pomaže u pripremi za vanredne situacije i poplave

"Gotovo svakog dana vidimo da poplave i različite prirodne nepogode pogađaju ljude kako u regionu i na području Evropske unije, tako i u cijelom svijetu, i upravo to nas podsjeća koliko je važno imati uspostavljen sistem upozoravanja građana koji je dovoljno brz i efikasan. Zbog toga je projekat FloodLife važan, jer pomaže u pripremi za vanredne situacije i poplave.

Tokom prezentacije predstavljeni su internet portal www.poplave.org i mobilna aplikacija SOS.

Optimističan sam kada vidim da su naučene lekcije i da je veliki broj službi uključen u podizanje spremnosti na poplave, a željeli bismo da vidimo još veću saradnju koja će uključiti i zemlje u regionu", rekao je ambasador Wigemark.

Velika vrijednost projekta

On je predstavnicima partnerskih opština dodijelio opremu za spasavanje za jedinice lokalnih civilnih zaštita u vidu 18 kompleta lične opreme i tri čamca. U opremu za spasavanje i komunikaciju za potrebe trening centra i partnerskih opština Evropska unija je uložila više od 100.000 KM, dok je Trening centru uručena profesionalna oprema u vrijednosti od 10.000 KM.

"Kroz projekat FloodLife nabavljena je vrhunska oprema i opremljena učionica gdje su obuke već prošli pripadnici civilnih zaštita i volonteri, a to je samo početak, jer nam je plan da jačamo i povećavamo naše kapacitete. Mi smo prvi i jedini Rescue 3 sertifikovani centar u zemlji, ali i šire. Poruka koju šaljemo svima jeste "Dođite na trening" jer želimo da svako nauči barem osnove kako pomoći sebi i drugima u slučaju poplave", rekao je Aleksandar Pastir, predsjednik RK i SaR Kanjon.

Preventivno djelovanje je najvažnije

Grad Banjaluka, na čijoj je teritoriji SaR Kanjon, partnerska je opština projekta FloodLife, a gradski Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice od samog početka je uključen u njegovu implementaciju.

Kroz projekat FloodLife nabavljena je vrhunska oprema i opremljena učionica gdje su obuke već prošli pripadnici civilnih zaštita i volonteri.

"Projekti kakav je FloodLife nam govore da je preventivno djelovanje najvažnije i zato želim da se u ime naših lokalnih zajednica zahvalim onima koji su učestvovali u ovom projektu. Iskustva nam govore da je od izuzetne važnosti da stanovništvo zna kako se ponašati u situacijama elementarnih nepogoda, ali i da nadležne službe imaju znanje i opremu da odgovore na te izazove", kazao je zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić.

SOS mobilna aplikacija

Aspekt kojem je u projektu FloodLife posvećena posebna pažnja je upotreba informacionih tehnologija u cilju upozoravanja građana na različite opasnosti.

Kroz ovu aktivnost razvijena je mobilna aplikacija SOS koja služi za rano upozoravanje na opasnosti, dobijanje obavještenja o promjenama stanja vodostaja, upozorenja od nadležnih službi, komunikaciju s bliskim osobama, slanje zahtjeva za pomoć, ali i za komunikaciju volontera s operaterima civilne zaštite koji koriste web platformu ove aplikacije.

Od izuzetne je važnosti da stanovništvo zna kako se ponašati u situacijama elementarnih nepogoda.

"Skepticizam kada se radi o upotrebi informacionih tehnologija u sistemu upozoravanja na različite opasnosti, razbijaju primjeri izuzetno uspješnog korištenja ovakvih sredstava komunikacije u svijetu, te je sigurno da će vrlo brzo i kod nas ovo postati svakodnevica", rekao je Zoran Gajić, predsjednik Upravnog odbora NVO Exit centra.

Nakon obilaska učionice trening centra, pokaznom vježbom polaznici obuka demonstrirali su jedan način spasavanja na vodama, odnosno praktično znanje koje su stekli.

"Koliko je sugestivna bila prezentacija o opasnostima od poplava, pomislila sam da će sad da se desi neka poplava", rekla je vidno impresionirana ministarka Davidović.

Projekat FloodLife finansira Evropska unija u vrijednosti od 220.000 eura, a provodi NVO Exit Centar u saradnji sa Rafting klubom Kanjon, opštinama Banjaluka, Čelinac, Oštra Luka i Prijedor, Hidrometeorološkim zavodom Republike Srpske i Razvojnom agencijom Čelinac.

Foto: europa.ba


Tagovi

Lars-Gunar Wigemark FloodLife Obrana od poplava Poplava


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi