Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 19.03.2021. 15:30

Za potpore biljnoj proizvodnji izdvojeno 13,3 a u stočarstvu 56,2 miliona KM

Mjere novčanih podrški predviđene ovim programom doprinose ispunjavanju ciljeva unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje, jačanju konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu, te povećanju ponude BiH agrarnih proizvoda.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 172
  • 265
  • 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na juče održanoj sjednici Program utroška sredstava, s kriterijima njihove raspodjele: "Subvencija privatnim preduzećima i preduzetnicima - Poticaj za poljoprivredu", a koji je utvrđen Budžetom FBiH za ovu godinu Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 87 miliona KM, stoji u zvaničnom saopćenju Vlade FBiH.

Mjere novčanih podrški predviđene ovim programom doprinose ispunjavanju ciljeva unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje, jačanju konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu, te povećanju ponude BiH agrarnih proizvoda.
 
Usvajanju ovog dokumenta prethodila je opsežna javna rasprava u sklopu koje je Federalno ministarstvo poljoprivrede dobilo veliki broj sugestija, prijedloga i komentara na Nacrt programa. Održani su sastanci sa odborima za poljoprivredu oba doma Parlamenta Federacije BiH, zatim sa nadležnim kantonalnim ministarstvima, predstavnicima saveza i udruženja poljoprivrednika.

U skladu s tim, povećani su iznosi potpora za biljnu proizvodnju koje ove godine iznose 13,3 miliona KM. Za stočarski uzgoj izdvojeno je 56,2 miliona KM.

Preko 14 miliona KM za razvoj seoskih područja

Pored Modela podrške proizvodnji, od ukupnih sredstava Programa poticaja za tekuću godinu, iznos od 14.050.000 KM predviđen je za ruralni razvoj, čiji je krajnji cilj cjelokupan ekonomski, socijalni i kulturni napredak stanovništva seoskih područja Federacije Bosne i Hercegovine.

U okviru ovog koncepta, potiču se investicije u izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata čija je svrha obavljanje poljoprivredne proizvodnje ili prerade agrarnih proizvoda, nabavka visokokvalitetne rasplodne stoke i podizanje višegodišnjih nasada voćnjaka i vinograda. Suma od dva miliona KM određena je za potporu investicijskim projektima u sektoru poljoprivredne i prehrambene industrije, a koje kreditira Razvojna banka FBiH preko kreditne linije za poljoprivredu.

U 2021. izdvojeno 87 miliona KM za poticaje, poljoprivrednici zadovoljni njihovom raspodjelom?

Za subvencioniranje ostalih vrsta potpora opredjeljen je iznos od 2,9 miliona KM. Ova sredstva će biti korištena za sufinansiranje penzijskog i zdravstvenog osiguranja za nove obrte, finansiranje izrade Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, Operativnog programa razvoja zadrugarstva, podršku opremanju laboratorija i veterinarskih organizacija, sufinansiranje osiguranja od šteta u proizodnji, podršku organizovanju stručnih skupova, kongresa, simpozija, seminara i sajmova te sufinanciranje izlaganja na ovim manfiestacijama.
 
Određena su i sredstva za sufinansiranje organizovanja farmera, aktivnosti poljoprivrednih zadruga i privrednih društava za povezivanje ponude porodičnih gazdinstava i obrta sa područja Federacije BiH i otkup tih proizvoda u cilju njihove prodaje, prerade ili izvoza.


Tagovi

Novčane podrške Potpore poljoprivrednicima Poljoprivredni proizvodi Udruženje poljoprivrednika Prerada Nabavka stoke


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.