Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 04.05.2022. 13:00

Za poticaje zapošljavanja i samozapošljavanja u poljoprivredi 1,5 miliona KM

Javni poziv ostaje otvoren do utroška sredstava, tj. do potpisivanja ugovora u vrijednosti raspoloživih sredstava, a najkasnije do 15. novembra ove godine

Foto: Depositphotos/rinderart
  • 580
  • 74
  • 0

Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje donio je odluke programima sufinanciranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede za 2022. godinu.

Pozivaju se potencijalni korisnici (poslodavci i nezaposlene osobe) da se informiraju o programima radi eventualnog sudjelovanja, navodi se u obavijesti ovog zavoda.

Program samozapošljavanja

Za realizaciju programa samozapošljavanja predviđena su sredstva u iznosu od 1.100.000,00 KM. Realizira se s ciljem samozapošljavanja i zapošljavanja najmanje 150 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH u novoregistriranim poslovnim subjektima, odnosno obrtima, u oblasti poljoprivrede.

Korisnici ovih sredstava mogu biti samo osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih najmanje dan prije objave javnog poziva, bez obzira na stepen obrazovanja, spol i dob, a koje će po odobravanju sredstava registrirati i održati registriranom poljoprivrednu djelatnost u trajanju od najmanje 24 mjeseca. Po izvršenoj registraciji poljoprivredne djelatnosti, korisnici sredstava mogu dodatno zaposliti nezaposlene osobe na period od 6, 12 ili 24 mjeseca.

Onima kojima se odobre poticajna sredstva i koji otpočnu s radom, zavod će mjesečno refundirati 250,00 KM što obuhvata troškove obaveznih doprinosa i ostale troškove poslovanja. Kod zapošljavanja nezaposlenih osoba u novoregistriranim poljoprivrednim obrtima mjesečno će se refundirati i iznos od 330,00 KM. U slučaja ostatka novčanih sredstava isti se iznos koristi za isplatu dijela neto plaće zaposlenih.

Sufinansiranje zapošljavanja

Za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja predviđena su sredstva u iznosu od 400.000,00 KM. Odnosi se na zapošljavanje najmanje 50 osoba s evidencije nezaposlenih u već postojećim poslovnim subjektima u oblasti poljoprivrede.

Sredstva ne mogu dobiti poslodavci (već postojeći poljoprivredni obrti radi zapošljavanja nezaposlenih osoba) koji su koristili kreditna ili bespovratna sredstva iz poticajnih mjera Zavoda ili službi, a nisu ispoštovali obaveze u skladu sa zaključenim ugovorima, odnosno nisu zaposlili predviđen broj radnika i ne vraćaju redovno dobivena sredstva.

Poslodavci mogu zaposliti, po programu, najviše 20 osoba.

Javni poziv ostaje otvoren do utroška sredstava, tj. do potpisivanja ugovora u vrijednosti raspoloživih sredstava, a najkasnije do 15. novembra ove godine. Detalje o programima možete pronaći u dokumentima ispod ovog teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Poticaji Zapošljavanje Samozapošljavanje Poljoprivreda Obrti Sufinansiranje Federalni zavod za zapošljavanje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.