Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticajne mjere
  • 03.04.2020. 09:20

Za poljoprivredu pola miliona KM: Sanirati će se posljedice pandemije

Vrijeme za proljetnu sjetvu za pojedine usjeve bliži se kraju ili je već završeno. Nadležno ministarstvo poručuje poljoprivrednicima da se sada još malo angažuju oko ovih aktivnosti.

Foto: Sanja Dovečer
  • 399
  • 54
  • 0

Mjere poticaja za proljetnu sjetvu pokrenulo je i Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodprivredu Zeničko - dobojskog kantona, a nakon donošenja zaključaka Vlade ovog kantona. Putem rebalansa budžeta, obezbjeđena su sredstva u visini od 3,5 miliona KM. Od ovog iznosa, za proljetnu sjetvu predviđena je suma od 500 hiljada KM, stoji u saopštenju ZDK.

"Činjenica je da je vrijeme sjetve za pojedine usjeve već pri kraju ili je čak rok sjetve prošao. Ministarstvo poljoprivrede ZDK poručuje svim onim poljoprivrednicima koji su završili sa sjetvom, kao i onima koji namjeravaju tek da siju, poslije usvajanja ovog programa, finansirati će se troškovi nabavke sjetvenog materijala, uz priložene fiskalne račune. Ovo će dodatno biti definisano u programu mjera poticaja", izjavio je resorni ministar, Mirnes Bašić.

Angažujte se sada oko proljetne sjetve

Iz tog razloga, nadležno ministarstvo obavještava poljoprivredne proizvođače i sve one koji žele obrađivati oranične površine (neobrađivane do sada) da se angažuju oko proljetne sjetve. Ovakvim načinom najbolje će se iskoristiti poljoprivredno zemljište koje imamo i proizvest će se dovoljna količina prehrambenih proizvoda za domaće tržište.

Predsjednik UO Saveza zadruga FBiH apeluje na vlasti da omoguće brži protok roba

Planirane mjere sprovest će se putem nadležnih institucija u svim općinama i gradovima. Poticajima za poljoprivrednu proizvodnju, za 2020. godinu, u planu je ulaganje u povrtlarsku proizvodnju, u zaštićenom prostoru. Zatim, u zasnivanje novih zasada jagodičastog voća, u ovčarsku i kozarsku proizvodnju, kao i za organizaciju proizvodnje kao obrta.

U veterinu se ulaže 600.000 KM

Kada je riječ o veterini, za ovu granu izdvojiti će se 600.000 KM. Ova sredstva planiraju se za sufinansiranje mjera zdravstvene zaštite životinja i mjera veterinarskog javnog zdravstva.

Pored navedenih poticaja, nadležno ministarstvo ZDK, obavezuje se izvršiti i sve zadatke koje je pripremilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, kako bi se sanirale posljedice aktuelnog korona virusa u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i u cilju organizacije izvršenja svih aktivnosti sprovođenja poticaja učinkovito i pravovremeno.

Sjetva u doba koronavirusa: Ima li dosta sjemena, đubriva i drugog repromaterijala?

Podsjećamo da je ove godine budžet za poljoprivredu u Federaciji BiH značajno velik, ali to još uvijek nije dovoljno. Svaka marka uložena u poljoprivredu istovremeno znači i sigurnost naše zemlje i njenih građana.


Tagovi

Mjere poticaja Proljetna sjetva Ministarstvo poljoprivrede ZDK Mirnes Bašić Povrtlarska proizvodnja Veterina Sanirale posljedice Aktuelna pandemija Prehrambena sigurnost


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.