Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grant sredstva
  • 05.12.2020. 13:45

Za podršku privredi, obezbjeđeno preko 2 miliona KM

S obzirom na veliki broj zainteresovanih, odlučeno je da se iznos smanji kako bi svi koju su konkurisali, a ispunjavaju uvjete, mogli učestvovati u raspodjeli.

Foto: Vlada Tuzlanskog kantona
  • 126
  • 287
  • 0

Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je sredstva za novčanu podršku privrednicima sa teritorije ovog kantona, u vrijednosti od 2,24 miliona KM za ukupno 160 korisnika, stoji na zvaničnoj stranici TK.

Tom prilikom, potpisani su juče ugovori o dodjeli sredstava za nabavku opreme, alata i repromaterijala, između predstavnika mikro, malih i srednjih preduzeća i ministra privrede TK, Asmira Hasića.

Uslov koji je morao biti ispunjen za apliciranje za pomenuta sredstva, kako kaže Hasić, je da su izmirene sve obaveze prema državi, kao i to da je bilans poslovanja pozitivan.

Izdvojeno pola miliona KM za mjerenje kvaliteta zraka u FBiH

Riječ je o realizaciji Javnog poziva za odabir korisnika grant sredstava sa pozicije Podrške razvoja Kantona za tekuću godinu. Prema Konačnoj rang listi korisnika sredstava, resorno ministarstvo je, kako bi proširilo obuhvat i ravnomjerno stimuliralo razvoj većeg broja preduzeća, svim korisnicima koji su ispunjavali kriterije konkursa, odobrilo traženi, odnosno maksimalan iznos od 7.057 KM za mikro, 15 hiljada KM za mala i 30 hiljada KM za srednja preduzeća.

Veliki broj zainteresovanih, ali svi dobijaju

S obzirom na veliki broj zainteresovanih, odlučeno je da se iznos smanji kako bi svi koji su konkurisali, a ispunjavaju uvjete, mogli učestvovati u raspodjeli.

"Nastojali smo da pojednostavimo proceduru prijave na ovaj Javni poziv, da privrednici sa nekoliko potvrda apliciraju za sredstva. Prilikom obrade zahtjeva, zbog velikog broja prijava, vidjeli smo da nećemo moći zadovoljiti sve u onom iznosu koliko je to prvobitno planirano, te smo u određenoj mjeri, umanjili iznos odobrenih sredstava. Na taj način smo povećali obim i omogućili da svi zainteresovani, a koji ispunjavaju uslove poziva učestvuju i u raspodjeli sredstava, te da svi budu zadovoljni", izjavio je Hasić, te dodao da je u 2020. godini, u odnosu na prošlu, ministarstvo privrede navedenu budžetsku poziciju povećalo za više od dva miliona KM i tim načinom, u ovo izazovno vrijeme, dodatno pomoglo privredu Tuzlanskog kantona.

Potpisivanje ugovora odvijalo se uz pridržavanje epidemioloških mjera, po preporukama štabova Civilne zaštite i Ministarstva zdravstva.


Tagovi

Novčana podrška Asmir Hasić Mala preduzeća Privrednici Grant sredstva Ministarstvo privrede


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.