Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javna rasprava
  • 22.05.2024. 15:00

Veterinarima u FBiH 3,3 miliona KM, koje ispitivanje goveda se neće sufinansirati?

Prijedloge i sugestije možete slati do 29. maja. Evo detalja Nacrta programa poticaja za veterinastvo

Foto: Depositphotos/jenoche
  • 173
  • 29
  • 0

Nacrt program poticaja za veterinarstvo za 2024. godinu, stavljen je u javnu raspravu koja će trajati do 29. maja ove godine, do kada se na predloženi dokument mogu uputiti primjedbe.
Na osnovu njih, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će propisati vrste mjera, opće i posebne kriterije za njihovo ostvarivanje, te utvrditi konačan iznos novčanih podrški za svaku mjeru.

Ukupan budžet poticaja za veterinarstvo za ovu godinu iznosi 3,3 miliona maraka. Tokom 2024. iz ovog programa sufinansirat će se dijagnostičko ispitivanje na brucelozu, tuberkulozu i enzootsku leukozu ženskih goveda i njihovog ženskog podmlatka namijenjenog za daljnji uzgoj. Na enzootsku leukozu neće se sufinansirati ispitivanje goveda u sistemu krava – tele.

Na tuberkulozu će se ispitati sva ženska grla starija od šest sedmica, na brucelozu starija od 12 mjeseci, a na enzootsku leukozu starija od 24 mjeseca pod uslovom da period od prethodnog ispitivanja na sve tri bolesti nije kraći od šest mjeseci. Vakcinacija ovaca i koza protiv bruceloze provodit će se na cijelom području Federacije BiH. Sredstva za realizaciju vakcinacije malih preživara protiv bruceloze u 2024. godini osigurat će Ured za veterinarstvo BiH.

Dijagnostičko ispitivanje službenih uzoraka na prisutnost salmonele kod žive peradi provest će se na odobrenim ili registriranim farmama, s ciljem provjere njihovih programa samokontrole.

Korisnici ovog programa su veterinarske stanice i ustanove koje provode veterinarsku djelatnost, fizičke i pravne osobe - vlasnici neškodljivo uklonjenih životinja. Inače, Zakonom o veterinarstvu u BiH je propisano da nadležni organi moraju osigurati vlasniku životinje naknadu za životinje koje su ubijene ili zaklane, prilikom realiziranja određenih mjera za suzbijanje zaraznih bolesti, u čemu Federacija sudjeluje sa 50% od ukupne vrijednosti uništene životinje ili predmeta.

Kompletan Nacrt možete pogledati u dokumentu ispod ovog teksta, a svoje primjedbe, prijedloge i sugestije možete dostaviti do 29. maja 2024. godine u pisanoj formi, putem ovog obrasca, na adresu: Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ul. Hamdije Čemerlića 2, 71000 Sarajevo ili na e-mail: veterinarstvo@fmpvs.gov.ba.


Dokumenti


Tagovi

Poticaj za veterinarstvo Nacrt programa Javna rasprava Ispitivanje goveda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #Selo
Mali dječak učesnik u prikupljanju sijena hrane za domaće životinje za nadolazeći zimski period.