Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere podrške
  • 20.10.2018. 11:00

Utvrdili mjere podrške za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa

Prema procjenama stručnih službi Ministarstva i Poljoprivrednog instituta RS, u jesenjoj sjetvi 2018. godine biće zasijano ukupno 65.616 ha pod ratarskim kulturama, od čega će oko 40.100 ha biti zasijano pod pšenicom kao dominatnom ratarskom kulturom u jesenjoj sjetvi. Pod uljanom repicom će biti zasijano 1.735 ha.

Foto: Marko Šalković
  • 347
  • 26
  • 0

Vlada Republike Srpske usvojila je na 199. sjednici Informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u 2018. godini.

Vlada u cijelosti podržava mjere i aktivnosti koje preduzima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a koje su usmjerene na obezbjeđenje uslova za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa u 2018. godini.

Prema procjenama stručnih službi Ministarstva i Poljoprivrednog instituta RS, u jesenjoj sjetvi 2018. godine biće zasijano ukupno 65.616 ha pod ratarskim kulturama, od čega će oko 40.100 ha biti zasijano pod pšenicom kao dominatnom ratarskom kulturom u jesenjoj sjetvi. Pod uljanom repicom će biti zasijano 1.735 ha.

Na osnovu procjene stanja i uslova za realizaciju  plana jesenje sjetve za 2018. godinu, resorno je Ministarstvo utvrdilo sljedeće mjere podrške za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa: nastavak redovnih isplata podsticaja za 2018 godinu, čime se u velikoj mjeri podstiče novi proizvodni ciklus, obezbjeđivanje regresiranog dizel gorivo, za potrebe izvođenja jesenjih i proljetnih radova u poljoprivredi, u visini 0,60 KM/litru (norma za odobravanje regresiranog dizel goriva je 100 litara/ha, odnosno 60 KM/ha), podržavanje isključivo proizvodnje merkantilne pšenice namjenjene za ljudsku ishranu, u skladu sa usvojenim Pravilnikom o parametrima kvaliteta i kvalitativnim klasama pšenice u otkupu, planiranje podsticaja za proizvodnju merkantilne pšenice roda 2019. godine po jedinici površine u iznosu od 200 KM/ ha, obezbjeđivanje povoljnih obrtnih sredstava u vidu namjenskih zajmova Investiciono - razvojne banke RS za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa, odnosno uspostavljanje partnerskog odnosa između domaće primarne proizvodnje, prerade i prometa, u cilju ugovaranja proizvodnje, preuzimanja, otkupa i plasmana poljoprivrednih proizvoda, te osiguranje stalnog inspekcijskog nadzora putem republičke i lokalnih inspekcija u realizaciji jesenjih radova i radova na zasnivanju novog proizvodnog ciklusa 2018/19 godine.

Osim prethodno navedenih mjera podrške, proizvođačima su na raspolaganju stručne i savjetodavne usluge koje obezbjeđuje Ministarstvo posredstvom stručnih službi, raspoređenih u sedam područnih jedinica.


Tagovi

Novi proizvodni ciklus Regresirano dizel gorivo Isplata podsticaja Mjere podrške


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Podizanje voćnjaka nije više posao koji može obaviti "načitani" susjed ili stariji član porodice. I prije njegovog projektiranja mnogo je posla. Avanturizam se ovdje jednostavno ne isplati. Šta on podrazumijeva, kako izbjeći greške...čitajt... Više [+]