Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zasad smokve
  • 05.03.2020. 13:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Mesari, Trebinje

Uskoro realizacija projekta podizanja plantaže smokve

Na ukupno devet hektara u Mesarima kod Trebinja niče plantaža smokava. U aprilu će biti zasađeno prvih 600 sadnica, od ukupno 2.060, koliko je planirano. Riječ je organskom uzgoju ovog poljoprivrednog usjeva, a sve realizuje Socijalna zadruga "Smokvica", koja djeluje u okviru Ženskog centra Trebinje.

Foto: Arhiva Ženskog centra Trebin
  • 1.020
  • 117
  • 0

Završni radovi na pripremi zemljišta, za sadnju prvog dijela sadnica su u toku. Kako je planirano, u aprilu će biti zasađene. Ostatak će se raditi fazno.

"To je plantaža koja će biti najveća u regionu, a prva u Bosni i Hercergovini - sertifikovana organska. Ovo je projekat na kom duže vrijeme radimo, on je ozbiljan za nas, ali i čitavu istočnu Hercegovinu jer ovaj kraj osim po kvalitetnom vinu, medu i siru može biti prepoznatljiv i po smokvi. Planiramo da od nje napravimo novi brend istočne Hercegovine, posebno Trebinja", kaže Ljiljana Čičković, direktorica Ženskog centra Trebinje.

Prema njenim riječima, značajan dio posla je obavljen, a plan je da u ovoj godini budu zaposlena dva lica, jedna mlada osoba i jedno lice iz ranjivih kategorija: ili žena žrtva nasilja ili teže zapošljiva žena (sa sela).

Nabavka materijala uz pomoć ministarstva

"Već smo obezbijedili solarne panele, nabavili smo sistem za navodnjavanje 'kap po kap'. To je finansirala češka vlada. Uz podršku Grada Trebinja i organizacije Help krenuli smo i u proces sertifikovanja. Uz pomoć resornog ministarstva obezbijedili smo i ogradu za svih devet hektara, nabavili smo sadnice", ističe Čičković.

Za početak, sadiće se tri sorte smokava, koje su karakteristične za ove krajeve, a plan je proširiti se i na druge sorte.

"Sada sadimo petrovaču, sušioku i zimicu. Profesor Željko Prgomet je najavio da bi mogao da nam donira sadnice 51 sorte smokve, od 150 koliko postoji na svijetu. U Izraelu se bave hibridnom proizvodnjom i sada imaju takvih oko 2.000 vrsta. Možete doći do smokve kakvu želite, što se tiče veličine, sladora… Pokušaćemo napraviti saradnju i sa poljoprivrednim fakultetima iz Banja Luke i Istočnog Sarajeva, da se sa tim doniranim sortama napravi mediteranska baza za dalja širenja i proučavanja", kaže Đorđe Кovačević iz Ženskog centra.

Predavanja za zainteresovane proizvođače

Poznati agronom Željko Prgomet će krajem marta u Trebinju održati predavanje svim zainteresovanim za proizvodnju organskih smokava. Broj prijavljenih je već sada veći od planiranog, kako kažu u Ženskom centru. Dodaju da će svi prijavljeni moći da budu kooperanti Socijalne zadruge "Smokvica".

"Uslov za buduće uzgajivače je da po istim kriterijumima kao i mi uzgajaju smokve. Otkup je otvoren za sve koje će ponuditi smokve proizvedene na organski način", kaže Čičković.

Kako je sada planirano, za početak će se praviti desetak prerađevina od ovog voća.

"Mi ćemo za prvo vrijeme razviti desetak proizvoda, suha smokva je svakako jedan od njih, a tu su i organski džemovi sa različitim dodacima. Nekih 50 odsto proizvodnje ćemo startno da izbacimo, ostalo ćemo raditi na osnovu istraživanja tržišta", objašnjava Čičković.

Suve smokve i džemovi sa različitim dodacima - za početak

Ona napominje da su uz podršku Zadružnog saveza Republike Srpske, kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uspjeli izdejstvovati da uzgoj smokve uđe u podsticaje i to po prvi put.

"Trenutno je otvoren javni poziv do 23. marta  gdje se može obezbijediti potpore i za smokvu, prema mom mišljenju, nepravedno zapostavljen poljoprivredni usjev", kaže Čičković.

Projekat podizanja plantaže se realizuje u okviru programa Farma II, koji su podržali Кraljevina Švedska i USAID.


Tagovi

Uzgoj smokve Organska proizvodnja smokava Podizanje plantaže Ženski centar Trebinje Sorte smokava Farma II Ljiljana Čičković Đorđe Kovačević Željko Prgomet


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.