Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove mjere
  • 31.03.2022. 16:00
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Urgentna pomoć posavskim poljoprivrednicima - sufinansiranje sjetve

Visina novčanih poticaja za ratarske kulture je 100,00 KM/ha, proizvodnja povrća na otvorenom 200,00 KM/ha i proizvodnja povrća i cvijeća u plastenicima i staklenicima 1.000,00 KM/ha

Foto: Depositphotos/sasapanchenko.gmail.com
  • 179
  • 23
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona uvelo je nove mjere u vidu novčanih poticaja za sufinansiranje jesenje sjetve 2021. godine i proljetne sjetve ove godine u biljnoj proizvodnji. 

Trenutno stanje na globalnom nivou, koje se negativno reflektiralo na ratarsku proizvodnju, od prošlogodišnjeg poskupljenja goriva i repromaterijala te nastavak negativnog trenda i u 2022., moglo bi ugroziti ovogodišnju planiranu proljetnu sjetvu. Iz tog razloga, kako navode u resornom ministarstvu, pristupili su urgentnom donošenu ovih propisa. 

"Obavještavaju se svi poljoprivredni proizvođači s područja Posavskog kantona, koji su u 2021. godini ostvarili federalnu ili kantonalnu novčanu podršku  za biljnu proizvodnju da podnesu zahtjeve za sufinanciranje jesenje sjetve 2021. godine i proljetne sjetve 2022. godine ovome Ministarstvu u Orašju, Domaljevcu i Odžaku", stoji u saopćenju. 

Za ostvarivanje prava na novčanu podršku, poljoprivrednici su do 30. aprila ove godine dužni priložiti sljedeću dokumentaciju:

  • popunjen obrazac zahtjeva za ostvarivanje prava na kantonalne novčane poticaje,
  • dokaz o izvršenom ažuriranju podataka u RPG i RK za 2022. godinu (Detaljan prikaz biljnih usjeva na posjedima ili zahtjev za upis u RPG ili prijava promjene podataka-upis podataka o zemljištu – Obrazac 3.),
  • izjavu korisnika o ispunjavanju općih i posebnih uvjeta utvrđenih važećim propisima za prijavljenu biljnu proizvodnju 2021. godine za koju ostvaruje pravo na isplatu novčane podrške u 2022. godini (proizvodnja koja zbog tehnološkog procesa nije završena u 2021. godini, a realizira se u 2022. godini),
  • izjavu korisnika da će na proizvodnim površinama prijavljenim u RPG-u za 2022. godinu izvršiti sjetvu evidentiranih biljnih kultura.

Visina novčanih poticaja za ratarske kulture je 100,00 KM/ha, proizvodnja povrća na otvorenom 200,00 KM/ha i proizvodnja povrća i cvijeća u plastenicima i staklenicima 1.000,00 KM/ha.

Za proljetnu sjetvu u ZDK - 350.000 KM, bez konkursa

Sve tražene dokumente koje korisnici trebaju priložiti osiguralo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PK, a u slučaju određenih odstupanja, korisnik će biti upućen prema matičnoj općini za dopunu.


Tagovi

Poticaji Posavski kanton Jesenja sjetva Proljetna sjetva Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.