Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • podsticaji
  • 18.07.2021. 12:15

Uplaćeno 8,3 miliona KM, farmeri zadovoljni što je to u julu, a ne krajem godine

Ovom isplatom obuhvaćeni su svi farmeri koji su izvršili investicije i koji su predali zahtjev za isplatu, a prema mišljenju poljoprivrednika da nije bilo tih potpora, teško bi nešto ozbiljnije mogli napraviti.

Foto: Renata Prusina
  • 140
  • 7
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u toku prošle nedjelje uplatilo je domaćim poljoprivrednicma oko 8,3 miliona KM. Od tog iznosa, za kupovinu traktora, priključaka i druge neophodne opreme, opredjeljeno je 3,6 mil. KM. 

Podsjetimo, iz nadležnog ministarstva je rečeno da je podržana kupovina 96 traktora i 766 traktorskih priključaka. Za 46 poljoprivrednih proizvođača obezbjeđena je nabavka opreme u stočarskom uzgoju, a za devet korisnika omogućena je kupovina opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda. 

Ovom isplatom obuhvaćeni su svi farmeri koji su izvršili investicije i koji su predali zahtjev za isplatu, a prema mišljenju poljoprivrednika da nije bilo tih potpora, teško bi nešto ozbiljnije mogli napraviti.

"Spaseni smo. Samo za nabavku traktora morao sam podići kredit od 42.000 KM", kaže za Glas Srpske vlasnik plantaže u Gradišci, Milenko Stojnić, koji je dobio blizu 46.000 KM novčanih sredstava pomoći i pri tom je napomenuo da je naročito važno to što su podsticaji isplaćeni sada, u julu, umjesto pred kraj godine. 

"Da nije potpora, ne bi se moglo ni navodnjavati"

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik Udruženja povrtara RS, Brane Mastalo, koji naglašava da su potpore za povrtare, isplaćene u četvrtak, dobro došle uzgajivačima i da će pomoću njih moći nastaviti sa proizvodnjom. 

Ovo je posebno značajno jer su povrtari prošle godine bili ugroženi usljed pandemije korona virusa dok ih je ove sezone pogodila suša, ali i nekontrolisani uvoz. Mastalo je naglasio da je u 2021. dobio 12 hiljada KM podsticaja za nabavku traktora, a kako kaže, da nije bilo tih subvencija ne bi se ni moglo navodnjavati poljoprivredno tlo. 

Poziv poljoprivrednicima: Preko 900.000 KM za podsticaje i premije

Podsjetimo, Centar za razvoj poljoprivrede i sela iz Banja Luke raspisao je Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava i premija, u svrhu razvoja poljoprivredne proizvodnje u tekućoj godini.

Subvenciona sredstva po ovom konkursu dodjeljivaće se za biljnu proizvodnju i to u voćarstvu, uzgoju u zaštićenom prostoru, zatim kroz sufinansiranje nabavke opreme i opremanje proizvodnih objekata u biljnoj proizvodnji, kao i nabavke sortnog sjemena.

Kada je riječ o animalnoj proizvodnji, tu će se sufinansirati nabavka opreme u stočarstvu, akvakulturi i pčelarstvu. Takođe, biće podržana i nabavka nove poljoprivredne mehanizacije, poput traktora, berača kukuruza, priključnih sredstava i druge mehanizacije. 

Predviđene su i potpore za izgradnju objekata i nabavku opreme u proizvodnji gljiva, ali i za troškove kontrole kvaliteta, brendiranje, deklarisanje i sertifikaciju proizvoda za ugovoreni plasman u Krajiškoj kući. 

Krajnji rok do kada je raspisan Javni poziv je 28. jul 2021. godine. 


Tagovi

Potporna sredstva Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredni proizvođači Nabavka opreme Kupovina traktora Potpore za povrtare Navodnjavanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.