Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UK poljoprivreda nakon Brexita
  • 18.09.2018. 07:30

UK nakon Brexita zamjenjuje ZPP i izravna plaćanja novim sustavom potpora

Vlada kaže kako će zajedno s poljoprivrednicima raditi na dizajniranju, razvoju i ispitivanju novog pristupa. Pod novim sustavom poljoprivrednici i upravitelji zemljišta koji će pružati najveću korist za zaštitu okoliša bit će najviše nagrađeni, postavljajući temelje za Zeleni Brexit.

Foto: Chris McCullough
  • 210
  • 14
  • 0

Velik broj korisnika izravnih plaćanja EU u Ujedinjenom Kraljevstvu bit će najviše pogođeno s novim modelom sustava potpora nakon Brexita. Tajnik Ministarstva zaštite okoliša Michael Gove predstavio je svoje nove planove parlamentu i istaknuo kako će od njih okoliš imati koristi.

Gove navodi kako će poljoprivrednici i upravitelji zemljišta u budućnosti biti plaćeni za "javno dobro", kao što su poboljšanje kakvoće zraka i vode, poboljšanje stanja tla, viši standardi zaštite životinja, pristupi selima i mjere za smanjenje poplave.

Oni koji će pružati najveću korist za okoliš - bit će nagrađeni

Iz Defre (Britansko Ministarstvo za zaštitu okoliša, hranu i ruralna područja) su rekli kako će ovo zamijeniti sadašnji sustav EU od 3,7 milijardi funti godišnje koji je "neučinkovit i plaća poljoprivrednike na temelju ukupnog obrađenog zemljišta".

Iz ministarstva ističu: "Ova su plaćanja usmjerena prema najvećim zemljoposjednicima i nisu povezana s određenim javnim dobrobitima. Prvih 10 posto korisnika trenutno prima gotovo 50 posto ukupnih plaćanja, dok drugih 20 posto dobiva samo dva posto plaćanja".

Izravna plaćanja zamijenit će novi sustav upravljanja zaštitom okoliša koji započinje od iduće godine.

Vlada kaže kako će zajedno s poljoprivrednicima raditi na dizajniranju, razvoju i ispitivanju novog pristupa. Pod novim sustavom poljoprivrednici i upravitelji zemljišta koji će pružati najveću korist za zaštitu okoliša bit će najviše nagrađeni, postavljajući temelje za Zeleni Brexit.

Izravna plaćanja zamijenit će novi sustav upravljanja zaštitom okoliša koji započinje od iduće godine.

Tranzicijsko razdoblje trajat će sedam godina

Zakon će također biti potkrijepljen mjerama za povećanje produktivnosti i ulaganje u istraživanje i razvoj. Na primjer, sredstva za poljoprivrednike bit će raspoloživa za razvoj i istraživačke projekte koje žele i trebaju napraviti, bilo da se radi o zdravlju tla ili održivom stočarstvu. To će dovesti do praktičnih dobitaka za poljoprivrednike koji će im pomoći da postanu profitabilniji i smanje utjecaj na okoliš.

dc
Poljoprivrednici i upravitelji zemljišta u budućnosti će biti plaćeni za poboljšanje javnog dobra

Vlada će također moći isplaćivati potpore tijekom sedam godina tranzicijskog razdoblja za poljoprivrednike da ulažu u nove tehnologije i metode koje povećavaju produktivnost.

Ministar okoliša Michael Gove izjavio je: "Uvođenje zakona o poljoprivredi povijesni je trenutak kada napuštamo EU i krećemo prema svjetlijoj budućnosti za poljoprivredu. Nakon što smo gotovo 50 godina bili vezani s opterećujućim i zastarjelim EU pravilima, imamo priliku pokrenuti Zeleni Brexit. Ovaj zakon će nam omogućiti da nagradimo poljoprivrednike koji štite naš okoliš, ostavljajući ruralni kraj u čistijoj, zelenijoj i zdravijoj državi za buduće generacije."

"Također ćemo osigurati glatku i postupnu tranziciju koju poljoprivrednici i upravitelji zemljišta trebaju planirati unaprijed", dodao je.

Poljoprivrednici će biti podržani tijekom sedmogodišnjeg prijelaznog razdoblja, budući da Velika Britanija napušta Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP) Europske unije.

Od 2021. potpore će se postupno ukidati

Za 2019. godinu, izravna plaćanja bit će izvršena na istoj osnovi kao i sada, podložna pojednostavljenjima gdje je to moguće. Izravna plaćanja za 2020. bit će izvršena također na isti način kao i sada. Pojednostavljenje će biti što je prije moguće, ovisno o uvjetima cjelokupnog razdoblja provedbe Brexita. Tada će nastupiti tranzicijski period između 2021. i 2027. godine kada će se potpore postupno ukidati.

Ovaj zakon će nam omogućiti da nagradimo poljoprivrednike koji štite naš okoliš, ostavljajući ruralni kraj u čistijoj, zelenijoj i zdravijoj državi za buduće generacije.

Iz Defre su dodali: "Svi poljoprivrednici osjetit će smanjenje izravnih plaćanja od početka prijelaznog razdoblja, iako, oni koji primaju najviše isplate, u startu će vidjeti veća smanjenja. To će izlučiti sredstva za ulaganje u javna dobra."

Kako bi pomogli novim sudionicima da uđu u ovaj sektor i pružili poljoprivrednicima fleksibilnost u planiranju budućnosti, izravna plaćanja tijekom prijelaznog razdoblja do 2027. godine bit će "uklonjena" iz zahtjeva za obrađivanje zemljišta.

Transparentnost opskrbnog lanca za bolju tržišnu poziciju

Zakon također propisuje kako će vlada ojačati transparentnost opskrbnog lanca kako bi poljoprivrednici ostvarili bolju poziciju na tržištu. Uvođenje zakona o poljoprivredi sada znači da će sve potrebne mjere biti uspostavljene za početak poljoprivredne tranzicije 2021. godine, čime bi se omogućio nesmetan prijelaz na novu domaću politiku.

Autor: Chris McCullough


Tagovi

Brexit Izravna plaćanja Potpore Novi sustav Zeleni Brexit Očuvanje okoliša Michael Gove

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]