Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 22.02.2019. 12:30

U toku nabavka opreme i mehanizacije za udruženja u 20 opština

Projekat razvoja ruralnog poslovanja (IFAD 859 BA) se realizuje od 2016. godine, a predviđeno je da sve projektne aktivnosti budu završene 30. septembra 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 21 milion KM.

Foto: Bigstockphoto/Faraonvideo
  • 332
  • 39
  • 0

Vlada Republike Srpske na prošloj je sjednici usvojila Informaciju o realizaciji Projekta razvoja ruralnog poslovanja (IFAD 859 BA).

Projekat razvoja ruralnog poslovanja (IFAD 859 BA) se realizuje od 2016. godine, a predviđeno je da sve projektne aktivnosti budu završene 30. septembra 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 21 milion KM.

Cilj Projekta je pružanje pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji proizvode za vlastite potrebe, da se transformišu u komercijalne proizvođače, pomoć u razvoju nepoljoprivrednog preduzetničkog sektora za otvaranje novih radnih mjesta u ruralnim područjima i poboljšanje uslova života na selu izgradnjom i rehabilitacijom tržišne seoske infrastrukture, stoji u saopštenju sa sjednice. 

20 opština projektnog područja

Projektno područje obuhvata 20 opština u Republici Srpskoj, koje spadaju u grupu nerazvijenih i izrazito nerazvijenih, a to su: Jezero, Šipovo, Kupres, Mrkonjić Grad, Ribnik, Istočni Drvar, Petrovac, Oštra Luka, Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Petrovo, Pelagićevo, Donji Žabar, Vukosavlje, Šamac, Brod, Derventa i Srbac u kojem živi približno 50,000 seoskih domaćinstava.

Realizacija aktivnosti u okviru projekta se odvijaju u dvije komponente: podrška poslovnim aktivnostima na selu i tržišna infrastruktura na selu.

U okviru prve komponente, u toku je realizacija nabavke razne opreme i mehanizacije, koja će omogućiti članovima udruženja i zadruga da kvalitetnije i brže obavljaju aktivnosti na svojim imanjima.

Kandidovano je ukupno 49 zahtjeva za investicionu podršku proizvođačkim grupama, čija vrijednost se procjenjuje na oko 1.564.513 KM.  Ukupan broj korisnika, koji će biti u mogućnosti koristiti nabavljenu opremu procjenjen je na 1500.

Najviše se ulagalo u seoske puteve i vodosnabdijevanje

U okviru komponente tržišne infrastrukture na selu, sve projektne opštine zajedno sa korisnicima, su kandidovale infrastrukturne podprojekte u dva ciklusa investiranja (u 2017. i 2018. godini) u različitu seosku infrastrukturu. Struktura realizovanih podprojekata pokazuje da je do sada najveći procenat sredstava upotrijebljen za rekonstrukciju i izgradnju seoskih puteva i sistema za vodosnabdijevanje, za šta je na terenu pokazana najveća potreba od strane korisnika. Ukupno raspoloživa sredstva za ovu komponentu iznose oko 13.665.860,00 KM ili oko 682.869.00 KM prosječno po svakoj projektnoj opštini.

Vlade Republike Srpske je stava da se započete projektne aktivnosti, ugovorene po projektnim procedurama do 31.03.2019. godine, mogu završiti i finansirati iz sredstava Vlade Republike Srpske, opština i korisnika, odobrenih za sufinansiranje izgradnje seoske infrastrukture u okviru projekta Razvoja ruralnog poslovanja, najkasnije do 30.09.2019. godine.


Tagovi

Ruralni razvoj IFAD Projekat razvoja ruralnog poslovanja Nerazvijene opštine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]