Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srednjobosanski kanton
  • 24.04.2018. 10:30

U SBK će sa 10.000 KM podsticati izgradnju štalskih objekata

U 2018. godini će poljoprivrednim proizvođačima sa području SBK biti dodjeljeno 1.200.000 KM.

Foto: Bigstockphoto/haraldmuc
  • 399
  • 53
  • 0

Vlada Srednjobosanskog kantona je na prošloj sjednici, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava - Poticaji u poljoprivredi za 2018. godinu.

Prema toj će odluci u 2018. godini poljoprivrednim proizvođačima sa području SBK biti dodjeljeno 1.200.000 KM, a podrška poljoprivrednoj proizvodnji se odnosi na animalnu i biljnu proizvodnju te kapitalna ulaganja i podršku proizvodnji.

Najviše sredstava za biljnu proizvodnju bit će raspodjeljeno za podršku proizvodnji maline, 350.000 KM dok će za animalnu proizvodnju najviše sredstava biti izdvojenu za stimulaciju farmskog uzgoja krava, 180.000 KM, navodi Novum.ba

"Kada je riječ o kapitalnim ulaganjima dat ćemo podršku za izgradnju štalskih objekata za sve vrste životinja koji su instalirani na području Srednjobosanskog kantona za pravna i fizička lica koja imaju registrovani obrt sa sjedištem na području SBK-a. Maksimalan iznos podrške po subjektu iznosi 10.000 KM ukoliko ispunjava kriterije koji će biti propisani uputstvom", rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkan Medžanić

Svrha ovog Programa je da se nastave započeti i otvore novi procesi u poljoprivrednom sektoru, s ciljem da se ostvari povećanje obima poljoprivredne proizvodnje, zadovolji potreba domaćeg tržišta vlastitim proizvodima te veće zapošljavanje i smanjenje stope nezaposlenosti.


Tagovi

Srednjobosanski kanton Salkan Medžanić Poticaj Proizvodnja maline Štalski objekti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.