Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opština Brod
  • 26.07.2018. 08:00

U Opštini Brod osigurali 200.000 KM za podsticaje u poljoprivredi

Opština će dodijeliti 50.000 KM podsticaja poljoprivrednicima koji proizvode mlijeko ili uzgajaju svinje i koke nosilje. Ukupno su osigurali 200.000 KM za podsticaje u poljoprivredi.

Foto: WikimediaCommons
  • 284
  • 17
  • 0

Opština Brod osigurala je ove godine oko 200.000 KM za podsticaje u poljoprivredi jer žele poljoprivrednu proizvodnja Broda podići na viši nivo, da mladi ostaju u selima i imaju bolju životnu perspektivu.

Amira Plehandžić u Kolibama kod Broda sa mužem uzgaja 12 muznih krava, od kojih dnevno mljekari isporuči najmanje 150 litara mlijeka. Nakon procedure o dodjeli pomoći, od opštine očekuje podsticaj za ovu godinu. "Koliko smo informisani, podsticaji iznose 100 KM po jednom grlu i to dobijamo od ministartsva za steone junice", kaže Plehandžićeva.

Podsticaji za muzne krave, rasplodne svinje i koke nosilje

Opština će dodijeliti 50.000 KM podsticaja poljoprivrednicima koji proizvode mlijeko ili uzgajaju svinje i koke nosilje. Prednost imaju porodice boračkih kategorija i koji su lošijeg materijalnog stanja, navodi RTRS. 

"Imamo podijeljeno za podsticaj za proizvodnju mlijeka, muznih krava 25.000 KM, podsticaj za rasplodne svinje od 7.000 KM i podsticaj za koke nosilje 3.000 KM", rekao je Ilija Јovičić, načelnik Broda.

Podrška i mladim bračnim parovima na selu

U opštini kažu da su za pretvaranje poljoprivrednog u gradsko - građevinsko zemljište za RVI, porodice poginulih i nestalih, obezbijedili 51.000 KM, isto toliko za čišćenje kanalske mreže, takođe u selima. Rebalansom budžeta biće obezbijeđeno još 30.000 KM za podršku proizvodnji.

"Sve to kad uzmemo, radi se o iznosu od 131.000 KM, uz napomenu da mi dodijeljujemo novih 50.000 KM na selu mladim bračnim parovima u smislu podrške u rješavanju stambenih pitanja", navodi Јovičić.

Konkurs za dodjelu sredstava u poljorivredi se prema Pravilniku završava 31. jula, nakon čega će Komisija za procjenju stanja odlučiti o korisnicima podsticaja.


Tagovi

Opština Brod Poticaji Podrška Muzne krave Koke nosilje Rasplodne svinje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.