Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekonomsko jačanje povratnika
  • 02.07.2017. 16:00

U Drvaru dobili steone junice i traktorski priključak

Projekat "Integrisana podrška raseljenim osobama i izbjeglicama u Bosni i Hecegovini, Crnoj Gori i Srbiji" provodi se u 6 opština, za 68 korisnika.

Foto: Pixabay/Mathias_Beckmann
  • 1.621
  • 106
  • 0

U okviru Regionalnog stambenog projekta (RHP), 68 korisnika povratnika u 6 opština u BiH dobiva pomoć za održivost u okviru projekta "Integrisana podrška raseljenim osobama i izbjeglicama u Bosni i Hecegovini, Crnoj Gori i Srbiji". Ovaj projekt provodi Catholic Relief Services (CRS) donatorskim sredstvima Biroa za populaciju, izbjeglice i migracije Vlade SAD-a i uz sufinasiranje Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i samih opština u kojima se provodi projekat.

Projekat pruža pomoć za socio-ekonomsko osnaživanje korisnika kroz dodjelu pomoći u poljoprivredi, te dodjelu mašina i opreme za zanatske djelatnosti.

Kako smo rekli, uključeno je šest opština, odnosno Doboj, Maglaj, Kupres, Drvar, Bosanko Grahovo te Glamoča.

Nakon isporuke planira se i edukacija

U Drvaru će pomoć dobiti jedanaest korisnika. Tako su četiri korisnika dobila steone junice, jedan priključak za traktor, a šest će koristiti novčanu pomoć. Ukupna vrijednost projekta za Opštinu Drvar je 35.957 KM.

Naime, nakon potisivanja ugovora o donaciji, ovih je dana uslijedila i isporuka pomoći. Osim toga, planirane su i radionice iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, a koje se odnose na nove tehnologije u proizvodnji voća i povrća, plasteničkoj proizvodnji, preradi mlijeka u uslovima seoskih domaćinstava, te značaju registracije poljoprivrednog gazdinstva.

Bitno je istaći da opština Drvar u ovom projektu učestvuje u tehničkom i finansijskom smislu, i samim tim je povećan i broj korisnika koji su podržani u svom ekonomskom osnaživanju.

U ostalim opštinama, korisnici će dobiti i sisteme za navodnjavanje, plastenike, opremu i alat za kamenoresce i atuomehaničare te sadnice voća.

Foto: Pixabay/Mathias_Beckmann


Tagovi

Catholic Relief Services Pomoć za održivost Ekonomsko jačanje povratnika Drvar


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.