Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvni otpad
  • 25.06.2016. 17:00

U 40 nerazvijenih općina ulažu 150 miliona eura

Talijanska tvrtka Pyrox planira uložiti 150 miliona eura u projekte kogeneracije na drvnu biomasu u BiH.

Foto: Milosz_G/Bigstockphoto
  • 641
  • 31
  • 0

Talijanska tvrtka Pyrox planira uložiti 150 miliona eura u projekte kogeneracije na drvnu biomasu u BiH. Ovom investicijom bit će obuhvaćeno 20 nerazvijenih općina u FBiH i 20 općina u RS koje raspolažu drvnim otpadom. Kako prenosi abcportal.info, instaliranje i pokretanje jednog postrojenja bi zaposlilo 25 radnika, a prema biznis-planu svaka općina koja sudjeluje u ovom projektu bi imala godišnji prihod od prodaje električne i toplotne energije u visini od oko milion eura.

Sastanak svih strana polovicom jula

Pored vlastitih sredstava investitora, projekat financijski podržavaju Uni Credit banka Italije, i Investicijski fond Irske. Općine bi sudjelovale u financiranju investicije u iznosu od 10% do 15%, s tim što i za ovaj postotak postoji mogućnost dodatnih dogovora.

S obzirom da je riječ o projektima obnovljive energije postoji dodatna mogućnost povlačenja sredstava iz evropskih fondova za ove svrhe, navode iz FIPA-e, Agencije za unapređenje stranih ulaganja BiH, čiji je čelni čovjek Gordan Milinić razgovarao sa Zdravkom Aćimovićem, direktorom Alfa Investa - partnera talijanske tvrtke Pyrox iz Torina za jugoistočnu Europu o planiranom ulaganju Pyroxa.

Dogovoreno je da se polovicom jula 2016. godine održi sastanak između investitora i načelnika i voditelja gospodarskih odjeljenja 40 općina na kojem bi bile prezentirane mogućnosti koje nudi investitor, kao i mogućnosti općina kada je riječ o potencijalima otpada iz drvne biomase, modaliteti realizacije investicije, kao i obaveze obiju strana.

Podsjećamo, ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u BiH u prvoj četvrtini ove godine veća je za 42,53% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Agencija za statistiku BiH je objavila da je povećana proizvodnja sortimenata četinarskih vrsta drveća za 55,81%, a lišćarskih vrsta za 31,88%.

Foto: Milosz_G/Bigstockphoto


Tagovi

Pyrox Drvni otpad Biomasa Fipa Talijani Ulaganje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.