Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 14.09.2018. 10:45

Tri miliona KM za navodnjavanje u Bihaću i Sanskom Mostu

Cilj je da udvostručimo površinu zemljišta koje se navodnjavaju u našem entitetu, istaknuo je ministar Šemsudin Dedić.

Foto: Bigstockphoto/nd3000
  • 111
  • 5
  • 0

"Navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta spada u najbitnije projekte koje provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vovoprivrede i šumarstva. Projekat se uspješno realizuje u deset općina Federacije BiH, među kojima su i Bihać i Sanski Most. Cilj je da udvostručimo površinu zemljišta koje se navodnjavaju u našem entitetu. Pretpostavke postoje, a to je veliko vodno bogatstvo, prije svega naše rijeke poput Une i Sane", izjavio je Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u okviru 16. međunarodnog sajma EKOBIS koji se održava u Bihaću.  

Ondje je s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem i načelnikom Sanskog Mosta Farisom Hasanbegovićem potpisao dva ugovora za projektovanje i nadzor nad radovima na sistemima navodnjavanja u Bihaću i u Sanskom Mostu. Projekt implementira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uz finansijsku potporu Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) - Svjetske banke.

Ovom prilikom Dedić je naglasio da je jedan od prioriteta koje je sebi postavio kao ministar pronalaženje sistemskih rješenja za probleme poljoprivrednika. 

Razvija se primarna i sekundarna mreža

Prema njegovim riječima, ovim projektom rješava se sve učestaliji problem suša. 

"Djelujemo preventivno i osiguravamo da naši proizvođači ne trpe štete, koje samo u jednoj godini znaju biti veće od ukupnog ulaganja u ove sisteme. Istina je da se radi o velikim investicijama, ali su koristi i prednosti dugoročne. Ne samo da ćemo spriječiti posljedice suša, koje su sve izražajnije i zbog klimatskih promjena, već se navodnjavanjem općenito povećavaju prinosi i stepen korištenja zemljišta, znatno se poboljšava kvalitet plodova, a otvaraju se i mogućnosti druge sjetve", istakao je.

Kroz realizaciju Projekta razvoja navodnjavanja na području Bihaća i Sanskog Mosta bit će razvijena primarna i sekundarna mreža za navodnjavanje i odvodnju na području mjesnih zajednica Klokot - Papari i Bakšaiš u Bihaću, odnosno u mjesnim zajednicama Šehovci i Trnava u Sanskom Mostu. Vrijednost ovog projekta na području ove dvije općine iznosi skoro tri miliona KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 


Tagovi

Navodnjavanje Bihać Ugovori Šemsudin Dedić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.