Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 27.04.2019. 10:30

Trebinje: Skoro sve oranice uskoro pod sistemom za navodnjavanje

Savremeni sistem za navodnjavanje uskoro će premrežiti 860 hektara poljoprivrednog zemljišta Trebinjskog i Petrovog polja. Po razvijenosti hidrotehničke infrastrukture za poljoprivredu, Trebinje je u vrhu lokalnih zajednica regiona.

Foto: Marija Manojlović
  • 151
  • 25
  • 0

Na području Trebinjskog i Petrovog polja privodi se kraju izgradnja sistema za navodnjavanje, koji će na 860 hektara poljoprivrednog zemljišta omogućiti primjenu najsavramenijih metoda navodnjavanja i stvoriti uslove za intenzivniji razvoj poljoprivredne proizvodnje. Nadležni kažu da je već oko 70% radova završeno na izgradnji sekundarne vodovodne mreže, ukupne dužine oko 25 kilometara, te da bi sistem mogao biti pušten u rad za dva do tri mjeseca.

U prvoj fazi izgrađeno je desetak kilometara primarnog transportnog cjevovoda sa pumpnim stanicama "Zasad polje" i "Petrovo polje" na dva vodozahvata - rijeci Trebišnjici i tunelu za "HE "Dubrovnik", te rezervoarom na Obodini, koji će kao vodozahvat za plato Zubaca omogućiti širenje sistema i na ovo područje, gdje je već završen dio vodovodne infrastrukture.

Izgradnju sistema finansiraju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, uz kreditnu podršku Evropske investicione banke, Hidroelektrane na Trebišnjici i Grad Trebinje.

Umjesto kanala - voda na zatvaraču

Dio obradivih površina Trebinjskog polja uz riječni tok i ranije je bio navodnjavan, ali zastarjelom gravitacionom metodom, za koju su na ovom području korišćeni zemljani i betonski kanali ili motori za zalijevanje.

vd
Pumpna stanica na Trebišnjici dopunjavaće sistem vodom iz korita rijeke

Projektant idejnog rješenja sistema Duško Vujović napominje da je stara metoda iziskivala i ozbiljan fizički rad, a nije pogodovala većini kultura - navodnjavanje kanalima podrazumijeva i plavljenje cijelih površina, potom i formiranje pokorice na zemljištu, koje bi se nakon zalijevanja najčešće moralo i okopavati.

"Sa savremenim sistemom za navodnjavanje na oranice stiže voda na zatvaraču i pod pritiskom. A to znači da na poljoprivrednoj površini možete da koristite sve prednosti navodnjavanja ‘kap po kap’, takođe upotrebljavate razne vrste rasprskivača, tifona ili metodu subrigacije za kulture koje to zahtjevaju", pojašnjava Vujović.

Pumpna stanica na Trebišnjici, dodaje on, dopunjavaće sistem vodom iz korita rijeke, pa će navodnjavanje biti moguće i u danima redovnog godišnjeg remonta sistema HE na Trebišnjici, kada je tunel za HE "Dubrovnik" bez vode.

Savremeni sistem za navodnjavanje daće vjetar u leđa razvoju poljoprivrede

Savremeni sistem za navodnjavanje stvoriće bolje uslove za razvoj poljoprivrede na širokom prigradskom i seoskom području Trebinja. Ljeta su, na jugu Hercegovine, vrela i sušna a kiša je po pravilu nedostajala kad je kulturama najviše bila potrebna.

"Bez vode nema ni ozbiljnog bavljenja poljoprivredom a na ovaj način će se obezbijediti kontinuitet navodnjavanja poljoprivrednih površina a samim tim i veći prinosi. U tom smislu ovo znači mnogo za razvoj poljoprivrede", ističe direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina.

Prema njegovim riječima, završetkom sistema na navodnjavanje Trebinjskog i Petrovog polja oko 70 odsto poljoprivrednog zemljišta na području Trebinja bit će pokriveno natapnim sistemima, po čemu ovaj grad spada među najrazvijenije lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.


Tagovi

Trebinjsko polje Petrovo polje Sistem za navodnjavanje Trebinje


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !