Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • poljoprivredno zemljište
  • 04.08.2021. 16:15

TK: 3,16 mil KM za čišćenje poljoprivrednog tla - u planu i nove površine

Realizacijom navedenih projekata uređenja i čišćenja poljoprivrednog tla, kao i odvodnih kanala, dobiće se nove agrarne površine za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

Foto: Bigstockphoto/zorandim
  • 107
  • 254
  • 0

Vlada Tuzlanskog kanatona (TK) donijela je akt o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Programa korištenja sredstava prikupljenih od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u 2021. godini, navodi se u zvaničnom saopćenju Vlade TK. 

Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju Programa u ovoj godini iznose 3.164.000 KM od čega je neutrošen iz ranijeg perioda iznos od 2.364.000 KM i planirani prihod potpora po ovom osnovu, u tekućoj godini u vrijednosti od 800 hiljada KM.

Programom su odobreni projekti za koje je provedena procedura javne nabavke i potpisani ugovori o prenosu sredstava i oni su u realizaciji na području općina: Doboj Istok, Čelić, Kalesija i Lukavac u visini od 431.142 KM, kao i projekti koji su bili predmetom programa u prošloj godini a za njih nije odrađena procedura javnih nabavki.

Njihova vrijednost iznosi 582.885 KM i oni će biti realizovani na području gradova Tuzla i Živinice. Ovim Programom odobreno je 636.840 KM za realizaciju novih aktivnosti u 2021., a koje su predložene od strane lokalnih samouprava/gradova: Lukavac, Kalesija i Gradačac.

Šansa za nove poljoprivredne površine 

Realizacijom navedenih projekata uređenja i čišćenja poljoprivrednog tla kao i aktivnostima čišćenja i sređivanja odvodnih kanala na obradivom zemljištu dobiće se nove agrarne površine za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

Uređenjem odvodnih kanala biće smanjen negativan uticaj viškova vode koji utiču na rast i razvoj usjeva kao i redukovanje poplavljenih oraničnih površina kada dođe do situacije većih količina padavina.

U BiH neobrađeno milion hektara oranica!

O poljoprivrednoj proizvodnji danas mnogi diskutuju, od onih koji čitav život proizvode na oranicama i farmama do onih koji prvi put u ruke uzimaju lopatu, motiku. Je li vandredno stanje tokom prošle godine izazvalo takav strah kod ljudi, da se zbog bojazni od nedostatka hrane vršila sjetva na svakom slobodnom kvadratu zemljišta?

Podsjetimo, od ukupne površine domaćeg zemljišta, više od polovine je obradivo poljoprivredno tlo, što je procentualno oko 50,3 posto. 

Pitanje je, od ovog procenta obradive zemlje koliko se zaista obrađuje, zašto ne, koje su prepreke i zašto su ogromne površine državnog poljoprivrednog zemljišta zapuštene, neobrađene i pretvaraju se u šikare?!


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Promjena namjene tla Vlada TK Čišćenje poljoprivrednog tla Odvodni kanali Poljoprivredna proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.