AgroKlub.ba

\

Financiranje

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Financiranje » Svjetska banka: Produžujemo projekat navodnjavanja

Svjetska banka: Produžujemo projekat navodnjavanja

Navodnjavanje

Svjetska banka: Produžujemo projekat navodnjavanja

Datum: 06.12.2017. 07:00

Kategorija:

Financiranje

Ostvaren je napredak u ispunjavanju razvojnih ciljeva projekta, od njegovog restrukturiranja u junu i zadnjeg obilaska projektnih lokacija.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarastva Šemsudin Dedić održao je sastanak sa predstavnicima Svjetske banke koji borave u BiH kako bi sagledali do sada postignute rezultate Projekta razvoja sistema navodnjavanja te razmotrili naredne korake u implementaciji ovih značajnih aktivnosti.

Zadovoljni postignućima

Vođa stručnog tima Svjetske banke Javier Zuleta izvijestio je ministra o aktivnostima na terenu, izrazivši svoje zadovoljstvo postignućima projekta do sada. Istakao je da je ostvaren napredak u ispunjavanju razvojnih ciljeva projekta, od njegovog restrukturiranja u junu i zadnjeg obilaska projektnih lokacija.

Dodao je također da je Svjetska banka odobrila produženje projekta do kraja 2019. godine u cilju postizanja što većeg stepena implementacije. U narednom periodu, uradit će se akcioni plan s namjerom praćenja stanja na terenu kako bi se što više iskoristila sredstva i ostavilo dovoljno vremena da se na pravi način izvrše sve planirane aktivnosti.

Ogromna ulaganja

"Cilj ovog projekta je da se poveća procenat navodnjavanih površina u Federaciji, jer smo svjesni da bez sistema navodnjavanja nema ni razvoja poljoprivrede. Navodnjavanjem se ne samo sprječavaju posljedice suša, koje nas sve više pogađaju, već i povećavaju prinosi, stepen iskorištenosti zemljišta, a poboljšava se i kvalitet plodova.

Radi se doista o ogromnim ulaganjima, ali samo tako možemo ublažiti posljedice elementarnih nepogoda i efekte klimatskih promjena koji su sve izraženiji i predstavljaju sve veći izazov u poljoprivredi u cijelom svijetu, pa tako i u našoj zemlji", kazao je ministar Dedić.

Važan angažman i spremnost općina

Projekat razvoja navodnjavanja obuhvaća deset općina diljem Federacije, između ostalog i Sanski Most i Bihać, koji ulaze u treću fazu projekta gdje se trenutno vrši prikupljanje podataka za izradu projektne dokumentacije.

Učesnici su se složili da je za uspjeh ovog projekta uveliko važan angažman i spremnost općina na kojima se provode aktivnosti razvoja ovih sistema, te su pozvali sve uključene općine da aktivno sarađuju sa projektnom jedinicom zaduženom da zajedno s njima provode ovaj projekat.

Foto: Pixabay/MemoryCatcher

Broj pregleda članka: 155; Uspješnost članka: 13.75

Tagovi: Navodnjavanje, Svjetska banka, Šemsudin Dedić, Javier Zuleta

Ključne riječi članka: svjetska, banka, produzujemo, projekat, navodnjavanja, projekta, razvoja, navodnjavanja, općina, aktivnosti, sistema, projekat


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.