Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 30.03.2020. 16:20

Sve što se uloži u poljoprivredu, smanjiće ovisnost o uvozu!

Zabrinjavajuće je kašnjenje u dostavljanju obračuna u dva kantona koji su najveći proizvođači mlijeka u FBiH.

Foto: Bigstockphoto/Nengloveyou
  • 564
  • 469
  • 0

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH zadovoljno je donijetim mjerama, a kantonima poručuju da sada oni odrade svoj dio posla, stoji u saopćenju Vlade FBiH.  

Obzirom na najavljen početak isplate federalnih poticaja, za ovu sedmicu, žele podsjetiti kantone na obavezu dostavljanja Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, obračun za proizvodnju za četvrti kvartal 2019. godine. Do sada su samo Posavski, Hercegovačko - neretvanski i Bosansko - podrinjski kanton uradili svoj dio posla, zahvaljujući čemu će poljoprivrednicima iz ovih kantona poticaji biti isplaćeni u prvom redu. 

Koronavirus je prilika za luk iz Prijedora, krompir iz Fojnice, mlijeko iz Gradačca...?

Pogotovo je zabrinjavajuće kašnjenje u dostavljanju obračuna dva kantona sa najvećim brojem proizvođača mlijeka, a to su Unsko - sanski i Tuzlanski kanton. Podsjećaju nadležna kantonalna ministarstva da su ove godine i Budžet Federacije BiH i Program poticaja usvojeni na vrijeme, te će za sva eventualna kašnjenja u isplatama odgovornost biti na kantonalnom nivou.

Pomoć države i nakon što pandemija prođe?

"Ovom prilikom želimo pozdraviti mjere za ojačanje poljoprivrede koje je predložila Vlada Federacije BiH. U ovom periodu apsolutni prioritet svih nadležnih institucija treba biti povećanje obrađenih površina, odnosno proizvodnje hrane. Svaka dodatna marka investirana u poljoprivredu dugoročno će smanjit našu ovisnost o uvoznoj hrani. Nakon zatvaranja granica i ograničavanja kretanja među državama, svima je konačno jasno koliko je bitno da budemo u stanju prehraniti Bosnu i Hercegovinu", poručuju iz ovog udruženja.

Pandemija će proći, ali njene pouke ne smiju biti zaboravljene. Nadamo se da će poljoprivreda i nakon što prevaziđemo trenutnu krizu moći računati na snažnu podršku države.
 


Tagovi

Udruženje poljoprivrednika FBiH Federalni poticaji Isplate poticaja Proizvođači mlijeka Obrađene površine Podrška države


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.