Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strategija poljoprivrede i ruralni razvoj
  • 26.03.2017. 10:00

Strategija poljoprivrede ili bez EU novca do 2021.!

Ako propusti ovu priliku, tek će 2021. godine BiH biti uzeta u razmatranje za EU sredstva u ovoj oblasti!

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
  • 1.245
  • 71
  • 0

Usvajanje sveobuhvatne strategije za poljoprivredu i ruralni razvoj za cijelu zemlju je uslov koji BiH dugo nije ispunila, a koji bi otvorio vrata za veću pomoć EU ovom sektoru, podršku procesu reformi i održivom ekonomskom rastu zemlje. Ova strategija treba da sadrži višegodišnji akcioni plan i budžet kako bi se osiguralo da se uredno sprovodi u narednim godinama.

Međutim, Bosna i Hercegovina će moći koristiti sredstva iz IPA-e II samo ukoliko usvoji strategiju u ovoj godini. Ako propusti ovu priliku, tek će 2021. godine zemlja biti uzeta u razmatranje za EU sredstva u ovoj oblasti.

Tim povodom, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno, direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy, šefica za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u Sarajevu Marie Bergström i direktor USAID/Sweden FARMA II projekta Adrian Neal, prisustvovali su sastanku Interresorne komisije za izradu strateškog plana ruralnog razvoja BiH, koji je organizovao i kojim je predsjedavao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović.

Ovaj sastanak, kojem su prisustvovali i predstavnici nadležnih entitetskih ministarstava, je označio početak aktivnosti na izradi strateškog plana ruralnog razvoja za cijelu zemlju.

Predstavnici EU, Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i USAID-a su pozdravili ovaj važan događaj kao i angažman nadležnih vlasti na svim nivoima u zajedničkom radu na ovom gorućem zadatku. Potpuno uključenje i odgovornost svih nadležnih vlasti u izradi strategije i učinkovita koordinacija su od ključne važnosti za njen uspjeh.

Ured Evropske unije, sa svojim partnerima, SIDA-om i USAID-om, su spremni pružiti podršku vlasti BiH u ovom procesu, navode iz Delegacije EU u BiH.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic


Tagovi

Strategija poljoprivrede Ruralni razvoj EU fondovi IPA


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.