Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IFAD
  • 24.03.2018. 10:30

Stefan Mitrović: Pomoći ćemo svima, na teritoriji cijele Srpske

Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede financira projekat razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima, a traje pet godina.

Foto: Pixabay/jf-gabnor
  • 349
  • 50
  • 0

Projekat razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima predstavljen je u Bijeljini, a finansira ga Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede /IFAD/ te se odnosi na kompletno područje Srpske i treba pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima, kako bi nivo proizvodnje podigli na viši nivo, stoji u priopćenju Vlade RS. 

Moguće je produženje nakon 5 godina

"Prethodni projekat, koji se odnosio na razvoj poslovanja na selu, obuhvatao je samo 20 lokalnih samouprava u Republici Srpskoj. Tada nismo mogli da pomognemo svima koji su to željeli. Sada ćemo imati mogućnost da pomognemo svima, na teritoriji cijele Srpske, putem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede i kroz ovaj projekat koji traje pet godina, sa mogućnošću produženja za još pet godina", naglasio je Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

On kaže da će prvo biti formirani klasteri, zavisno od područja, a nakon toga bit će poznat i konačan broj korisnika sredstava. 

Povezivanje proizvođača sa otkupljivačima i tržištem

Menadžer projekta Razvoja konkurentnosti u poljoprivredi Dragan Vučković rekao je da se ovaj projekat odnosi prije svega na povezivanje proizvođača sa otkupljivačima i tržištem, što je kompleksan poduhvat

"Do sada smo sprovodili mnogo projekata, a ovo je šesti IFAD projekat u Republici Srpskoj i sedmi u BiH. Svi su usmjereni na nerazvijene opštine i područja", naveo je Vučković.
 
U Etno-selu "Stanišići" održana je i radionica u okviru projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima. Cilj radionice je da učesnici dobiju više informacija o projektu i klasterskom načinu organizovanja u poljoprivredi, kao i da se u projektnom području identifikuju konkurentni lanci vrijednosti i zainteresovani učesnici iz sektora voća, povrća i sekundarnih šumskih plodova.  U radu radionice učestvovali su predstavnici udruženja, zadruga, opština, lokalnih razvojnih agencija i savjetodavnih službi, te otkupljivači. 


Tagovi

IFAD Republika Srpska Klaster Stefan Mitrović Dragan Vučković


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.