Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kantonalni poticaji
  • 09.05.2024. 13:30
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Livno

Šta će ove godine poticati Kanton 10, kome ide najviše sredstava?

Na podršku mogu računati i pojedinci koji su pretrpjeli štetu uginućem životinja, ali i mladi poljoprivrednici.

Foto: Martina Krišto Antelj
  • 92
  • 5
  • 0

Vlada Livanjskog kantona dala je suglasnost na program poticaja poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju za ovu godinu. Agrarni budžet Kantona 10 iznosi 2,5 miliona maraka, a bit će raspoređen na tri vrste podrške – poljoprivredna proizvodnja, ruralni razvoj i ostale.

Najveći iznos, ukupno 766 hiljada KM, namijenjen je za sufinansiranje troškova ishrane muznih grla u sistemu otkupa kravljeg mlijeka, odnosno farmeri će s nivoa kantona ostvariti podršku od 150 KM/grlu. Po visini budžetskih izdvajanja, slijedi podrška jesenjoj i proljetnoj sjetvi, odnosno sadnji, sa za koju je planirano 450.000 maraka, odnosno 200-400 KM/ha.

Po 200.000 KM, bit će raspoređeno za sufinansiranje troškova ishrane muznih grla u sistemu otkupa ovčjeg mlijeka (maksimalno 60 KM/grlu) i troškova ishrane ovaca i koza koje nisu u sistemu otkupa mlijeka. Za troškove ishrane muznih grla u sistemu otkupa kozjeg mlijeka planirano je 130 hiljada maraka, a za pčelare 100 hiljada KM.

Četvrt miliona maraka bit će izdvojeno za podršku projekata i aktivnosti iz oblasti ruralnog razvoja, a programom je planirana i podrška mladim poljoprivrednicima s nivoa kantona, za šta je planirano 50 hiljada KM.

Problematika koju zakon ne poznaje "odnijela" 150 grla koza

Podršku za pomoć pojedincima, mogu ostvariti osobe koje su pretrpjele štetu uginućem životinja u razdoblju od 11. novembra prošle do 10. novembra ove godine, a koje podnesu zahtjev do 17. novembra 2024. godine.

Ostale detalje programa poticaja Livanjskog kantona, možete pogledati u dokumentu ispod ovog teksta, gdje možete pronaći i potrebne obrasce za apliciranje.


Dokumenti


Tagovi

Kantonalni poticaji Livanjski kanton Kanton 10 Program poticaja Podrška poljoprivrednicima Novčane podrške


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kroz ovih par fotografija prestavljam svoje selo Kršlje i ljubav prema plemenitim životinjama ova dva dječaka #RuralFoto#Proizvodnja