Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 26.04.2018. 12:30

Sir iz mješine od ovce pramenke - lakši pristup budućim IPA sredstvima

Predstavnici iz BiH su na radionici u Rumuniji predložili stvaranje kratkog lanca vrijednosti za sir iz mješine od autohtone bh. pasmine ovce pramenke, s obzirom na potencijal dobivanja zaštićene oznake porijekla.

Foto: Commons Wikimedia/Silverije
  • 254
  • 17
  • 0

U organizaciji Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije, u Cluju u Rumuniji je 24. i 25.04.2018. održana radionica na temu "Mogućnosti za male poljoprivrednike i IPA fondovi na području Zapadnog Balkana i Turske – Stvaranje kratkih lanaca vrijednosti", na kojoj u ime Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva učestvuje savjetnik ministra Ervin Bibanović, zajedno sa kolegama iz drugog entiteta, kao i nadležnog državnog ministarstva te Distrikta Brčko. Cilj radionice je da se predstavnici institucija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj iz zemalja regiona pobliže upoznaju sa mogućnostima uvezivanja malih poljoprivrednika u kratke lance vrijednosti, kako bi im se olakšao pristup budućim IPA sredstvima, stoji u priopćenju FMPVŠ. 

Direktno povezivanje poljoprivrednika sa tržiištem

Predstavnici Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj, uz renomirane stručnjake s ovog područja, prezentirali su glavne odlike kratkih lanaca vrijednosti, pri čemu se naglasak stavlja na direktno povezivanje poljoprivrednika sa tržištem, kako bi se što više vrijednosti zadržalo kod samih poljoprivrednika. Predstavljeni su i pravni okviri te oblici organiziranja i načini ostvarenja međusobne saradnje malih poljoprivrednika putem lokalnih akcionih grupa, zadruga i udruženja. 

Na primjerima kratkih lanaca vrijednosti, uspješno razvijenih u zemljama članicama Europske unije, u kojima dominiraju mala poljoprivredna gazdinstva, učesnici radionice su imali priliku upoznati se sa prednostima i mogućnostima koje nude ovakvi vidovi povezivanja poljoprivrednika sa tržištem. Primjere kratkih lanaca vrijednosti su, između ostalog, predstavili učesnici iz Austrije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Rumunije ali i zemalja kandidata Srbije i Makedonije.  

Sir iz mješine od ovce pramenke

Na radionici su svi učesnici predstavili konkretne uspješne primjere mogućih kratkih lanaca vrijednosti, pri čemu su predstavnici BiH zajednički predložili stvaranje kratkog lanca vrijednosti za sir iz mješine od autohtone bh. pasmine ovce pramenke, s obzirom na potencijal dobivanja zaštićene oznake porijekla

U svom osvrtu na situaciju u Federaciji BiH u kojoj isto tako dominiraju mala poljoprivredna gazdinstva, savjetnik Bibanović je istakao važnost njihovog očuvanja uz otvaranje mogućnosti da koriste IPA fondove stvaranjem kratkih lanaca vrijednosti, koji će im omogućiti zajednički nastup na tržištu a time i veće prihode.

U nastavku aktivnosti, organizirane su posjete zadrugama i udruženjima malih poljoprivrednika u Rumuniji koji kroz takve kratke lance vrijednosti plasiraju svoje izvorne poljoprivredne proizvode na tržište diljem Europske unije.    

 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Sir iz mješine Pramenka IPA fondovi Ervin Bibanović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.