Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 05.10.2018. 12:30

Šest miliona dolara za podršku porodičnim preduzetnicima, posebno ženama i mladima

Parafiran je okvir programiranja Organizacije za hranu i poljoprivredu za Bosnu i Hercegovinu za period 2018.-2021.

Foto: Flickr/ecnadniar
  • 579
  • 42
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i zamjenica regionalnog predstavnika Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) Yuriko Shoji u Sarajevu su parafirali okvir programiranja Organizacije za hranu i poljoprivredu za Bosnu i Hercegovinu za period 2018.-2021. 

Radi se o veoma važnoj podršci za BiH obzirom na potrebe poljoprivrednog sektora koji, kako je kazao Šarović, zapošljava gotovo 19 posto ukupne radne snage u BiH i učestvuje u bruto domaćem proizvodu s približno sedam posto, stoji u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Prioritet je ruralni razvoj

"Strategija ruralnog razvoja nam je omogućila da potpišemo i ovaj dokument, jer je odredila naše osnovne ciljeve, te da podršku poljoprivrednom sektoru podignemo na još viši nivo. Podrška FAO-a u ovom periodu iznosit će šest miliona američkih dolara, U tom programu učestvovat će i Švedska razvojna agencija SIDA, Evropska unija, Švicarska razvojna agencija i drugi", rekao je ministar Šarović.

Ciljevi okvirnog dokumenta, prema njegovim riječima, prije svega su ruralni razvoj, odnosno podrška porodičnim preduzetnicima, a posebno ženama i mladim ljudima. Jedan od ciljeva programa je i podrška ublažavanju uticaja klimatskih promjena koje su evidentne i u BiH posljednjih godina. Po riječima ministar Šarovića, okvirni program će dobro doći poljoprivrednom sektoru, koji je izrađen u saradnji sa svim institucijama iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na nivou entiteta i kantona. Yuriko Shoji izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem dokumenta.

"U BiH gradimo snažne odnose u pogledu razvoja poljoprivrede i ruralnog sektora. U okviru ovog programa radit ćemo na više oblasti, uključujući ocjenu lanca vrijednosti, korištenje prirodnih resursa i smanjivanje rizika od katastrofa", navela je Shoji.

Jačanje Centra za unaprjeđenje poljoprivrede Sokolac

UN FAO radi na implementaciji nekoliko projekata u Bosni i Hercegovini, a jedan od njih je i program jačanja Centra za unaprjeđenje poljoprivrede Sokolac, koji će u okvirima šire regije integrirajući različite resurse, doprinijeti unaprjeđenju poljoprivrede i ruralnog razvoja osiguranjem održivih prihoda stanovništva brdsko-planinskih područja. 
 


Tagovi

Ruralni razvoj Podrška Mirko Šarović Yuriko Shoji FAO


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.