Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne zadruge
  • 09.11.2019. 12:00

Sa 3,5 miliona KM podržane zadruge - ulagat će se i više

Predsjednik Zadružnog saveza RS Rajko Kulaga rekao je da zadrugarstvo ima kvalitetnu podršku Vlade i resornog ministarstva Srpske u skladu sa programom, kao i da očekuje veću podršku u cilju osposobljavanja i stvaranja zadruga koje će biti konkuretne na tržištu.

Foto: Snježana Karić
  • 139
  • 12
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u posljednjih pet godina podržalo je zadružni sektor kroz agrarni budžet sa 3,5 miliona KM, rekao je jučer pomoćnik ministra za stručne usluge u resornom ministarstvu Miroslav Bojić, povodom obilježavanja 20 godina postojanja Zadružnog saveza Srpske. 

Istaknuo je kako ministarstvo daje maksimalnu podršku zadružnom sektoru kako bi se podigao na značajniji nivo, a da će kroz agrarni budžet za narednu godinu nastojati da još više podrže taj sektor.

Pitanje zadružne imovine

"Zbog toga smo i donijeli novu Strategiju razvoja zadružnog sektora 2019-2025. godine, gdje su definisani jasni ciljevi i pravci razvoja tog sektora kako bi se on unaprijedio", rekao je Bojić te podsjetio da je u toku donošenje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zadružnom sektoru, kojim će biti riješeno i pitanje zadružne imovine, stoji u saopštenju Vlade RS

"Kroz projekte koje realizujemo na terenu putem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede, zajedno sa proizvođačima, radimo upravo na razvoju i širenju kooperantske mreže kada je u pitanju zadružni sektor u vrijednosti od 23 miliona KM, gdje pokušavamo maksimalno podržati proizvođače i udruživanje u udruženja i zadruge kako bi proizvođači imali zagarantovan otkup", naveo je Bojić.

Trenutno je u registru 300 zadruga

Predsjednik Zadružnog saveza RS Rajko Kulaga rekao je da zadrugarstvo ima kvalitetnu podršku Vlade i resornog ministarstva Srpske u skladu sa programom, kao i da očekuje veću podršku u cilju osposobljavanja i stvaranja zadruga koje će biti konkuretne na tržištu.

On je naveo da je trenutno u registar upisano 380 zadruga, a da će se u narednom periodu pažnja posvećivati poslovno aktivnim zadrugama.

"Mi smo u partnerskim odnosima sa Vladom i resornim ministarstvom Srpske donijeli program razvoja poljoprivrede i zadrugarstva i u narednom periodu očekujemo da u skladu sa tim mjerama uspostavimo novi sistem zadrugarstva na novim osnovama, gdje ćemo potencirati proizvođačke zadruge i stvaranje dodatne vrijednosti radi proizvodnje tržišno konkurentnih proizvoda", rekao je Kulaga.

Dobra iskustva iz susjedne Srbije

Državni sekretar ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Darko Božić najavio je da će u narednim danima u Beogradu predložiti da određena sredstva budu usmjerena za Zadružni savez Srpske i podsticaj razvoja zadrugarstva u Republici Srpskoj.

"Srbija je u posljednje dvije godine preko 1,7 milijardi dinara nepovratnih sredstava (preko 28 miliona KM, op.a.) uložila u podsticaj zadrugarstva, prvenstveno za nabavku opreme, i to je prvi put poslije Drugog svjetskog rata da se direktno pomaže zadrugama, jer nam je prioritet proizvodnja. U narednom periodu, od 2020. godine, u ruralni razvoj i očuvanje srpskog sela planiramo uložiti oko 100 miliona evra", naveo je Božić.

On je naglasio da je zadrugarstvo veoma bitno za razvoj poljoprivrede, posebno za ruralni razvoj i samim time za očuvanju sela.

Predsjednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović istakao je da postoji dobra saradnja sa Zadružnim savezom Srpske, koja će se unapređivati u narednom vremenu.

On je naveo da je u okviru razvoja zadrugarstva u Srbiji pokrentu projekat 500 novih zadruga u 500 sela, dodajući da je u ovoj godini formirana 271 nova zadruga, sa tendencijom stvaranja složenih zadruga povezivanjem po horizontali i vertikali.

U sklopu obilježavanja 20 godina Zadruužnog saveza dio proizvođača je prezentovao dio svojih glavnih proizvoda.


Tagovi

Poljoprivredne zadruge Zadružni sektor Miroslav Bojić Zadružna imovina Zakon Zadružni savez RS Rajko Kulaga Darko Božić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !