Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski sektor
  • 30.01.2021. 16:30

Rastu potpore za vinarstvo - EK proširuje paket mjera

Europska komisija je produljila iznimne mjere za potporu vinskom sektoru i to za godinu dana. Vinari mogu očekivati i veće potpore.

Foto: Bigstock/Vinne
  • 51
  • 11
  • 0

Europska komisija je usvojila produljenje iznimnih mjera za potporu vinskom sektoru i to za godinu dana. One će biti primjenjive do 15. listopada 2021., a retroaktivno od 16. listopada prošle godine, stojii u priopćenju.

Mjere su usvojene prošle godine, a cilj im je maksimalno iskoristiti proračun dostupan u okviru nacionalnih programa potpora za vinarstvo. Naime, novo usvajanje produžava one kao što je pomoć u kriznoj destilaciji i skladištenju vina te predujmove.

Povećanje potpore

Riječ je o mjerama koje omogućuju uklanjanje vina s tržišta kako bi se umanjio negativan utjecaj na cijene te poboljšao novčani tok. Nadalje, države članice mogu osigurati avansna plaćanja do 100% troškova, kako bi u potpunosti iskoristile sredstva svog nacionalnog programa potpore i brže oslobodile tržišni pritisak.

Također, EK je odobrila povećanje intenziteta potpore s 50 na 70 posto što predstavlja rast od 20 posto.

Povećat će se i fleksibilnost u okviru programa pomoći na tržištu, a to, primjerice, uključuje povećanu fleksibilnost alata za kontrolu proizvodnog potencijala. Riječ je o takozvanom instrumentu za zelenu berbu i mogućnost za države članice da prilagode svoje programe vinarstvu, a korisnicima svoje poslovanje po potrebi.

Naime, ovaj je sektor teško pogođen krizom Covid-19 i to zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata diljem EU, a tu su i ograničenja proslava te druge promjene u potražnji. Također, američke carine na vino iz EU dodatno su doprinijele poteškoćama s kojima se suočava ovaj sektor.


Tagovi

Vino Potpore Europska komisija Financiranje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]