Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak u FMPVŠ
  • 19.03.2024. 13:30

Rasadničari traže veće poticaje za proizvodnju presadnica

Trenutnim nivoom podrški ne mogu biti konkurentni, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu, što ih dovodi u vrlo ozbiljne financijske probleme.

Foto: Depositphotos/MNStudio
  • 55
  • 5
  • 0

Predstavnici rasadničara u Federaciji BiH zatražili su veća budžetska izdvajanja za ovu proizvodnju, navodeći kako postojeći nivo podrški, s obzirom na osjetljivost proizvodnje, nije adekvatan te da ne prati rast troškova koje imaju proizvođači presadnica povrća.

Smatraju da na taj način ne mogu biti konkurentni, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu, što ih dovodi u vrlo ozbiljne financijske probleme. O poteškoćama s kojima se susreću razgovarali su danas sa resornim federalnim ministrom Kemalom Hrnjićem koji je kazao kako će nastojati iznaći adekvatno rješenje kojim bi se njihov status popravio i unaprijedio.

S današnjeg sastanka u Ministarstvu (Foto: FMPVŠ)

"Ministarstvo će učiniti napore da iznađe rješenje kojim ćemo proizvođače u rasadničarskoj proizvodnji podržati i time otvoriti put ka zadržavanju i proširenju postojećih radnih mjesta", kazao je ministar Hrnjić po okončanju sastanka. 

TOP 7 savjeta za uzgoj i održavanje zdravih presadnica povrća

Zatraženo je da se iz ovogodišnjeg budžeta koji iznosi 175 miliona KM obezbijedi više sredstava za biljnu proizvodnju, uključujući presadnice raznih povrtnih kultura poput kupusnjača, paprike, rajčice, patlidžana i krastavaca.


Tagovi

Poticaji Novčane podrške Proizvodnja presadnica Agrarni budžet Biljna proizvodnja Kemal Hrnjić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.