AgroKlub.ba

\

Financiranje

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Financiranje » Proglasit će elementarnu nepogodu zbog suše?

Proglasit će elementarnu nepogodu zbog suše?

Vlada USK

Proglasit će elementarnu nepogodu zbog suše?

Datum: 26.08.2017. 07:00

Kategorija:

Financiranje

Niko u gradovima i općinama USK nije reagovao na štete od suše, a da bi Kanton proglasio stanje elementarne nepogode neophno je da bar dvije općine proglase na svom području.

Vlada Unsko-sanskog kantona zadužila je Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da, u saradnji s općinskim službama za poljoprivredu, sagleda posljedice dugotrajnog sušnog perioda na poljoprivrednu proizvodnju i sve prikupljene podatke dostave grado/načelnicima i općinskim štabovima civilne zaštite.

Oni će tada preduzimati mjere, radnje i postupke utvrđene Pravilnikom o načinu rada i funkcionisanja štabova i povjerenika civilne zaštite i Uredbom o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća, zaključeno je na sastanku Kantonalnog štaba Civilne zaštite kojim je predsjedavao premijer USK Husein Rošić, po funkciji i komandant štaba CZ USK.

"Činjenica je da već neko vrijeme poljoprivredni proizvođači s područja Kantona apeluju da se proglasi elementarna nepogoda zbog sušnog perioda. Prema podacima koje sam dobio niko u gradovima i općinama USK nije reagovao, a da bi Kanton proglasio stanje elementarne nepogode neophno je da bar dvije općine proglase na svom području. Zato sam zadužio da se krene u procjenu potrebe za proglašavanjem elementarne nepogode, da bi mogli pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu", kazao je Rošić.

Foto: Pixabay/RemazteredStudio

Broj pregleda članka: 310; Uspješnost članka: 19.5

Tagovi: Elementarna nepogoda, Šteta od suše, Vlada USK, Husein Rošić

Ključne riječi članka: proglasit, ce, elementarnu, nepogodu, zbog, suse, zaštite, civilne, civilne zaštite


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.