Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjic
  • 04.04.2022. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Konjic

Pripreme za proljetnu sjetvu u punom jeku - plasman poizvoda bez problema

U općini Konjic se uskoro završava javni poziv za poticaj poljoprivrednicima u tekućoj godini

Foto: Općina Konjic
  • 63
  • 65
  • 0

Konjičani koji se bave poljoprivredim i stočarstvom ovih dana aktivni su kada je riječ o pripremama i sadnji povrća i žitarica. S ciljem podrške mladima, koji su se odlučili baviti poljoprivredom na porodičnim imanjima, koja to tradicionalno rade, načelnik Konjica Osman Ćatić sa saradnicima posjetio je imanja Ismeta Hrnjice, Armina Smajića i Elvedine Poturović, u selima Studenčica, Gorani i Trusina.

Kako navode pripreme su u punom jeku i većinu radova nastoje obavljati kvalitetno zahvaljujući podršci, koju su u protekoj godini dobili učestvujući u različitim poticajnim programima. Domaćin Uzeir Hrnjica u povratničkom selu Studenčica, prenio je na svoje sinove ovu djelatnost.

"Stalno unaprijeđenje proizvodnje omogućava im da proizvode kvalitetne proizvode zadovoljavajući sve standarde poljoprivredne proizvodnje uz korištenje prirodnih resursa, što im garantuje i redovan plasman proizvoda", kazao je načelnik Ćatić koji je ovom prilikom poljoprivrednicima poželio uspješnu sezonu.

Na imanju Hrnjica planiraju ulagati u mehanizaciju

Samo treba raditi i uspjeh je zagarantovan, jer sve što proizvedemo prodamo bez problema. Zahvalni smo na podršci i očekujemo je i u budućnosti kako bismo mogli obnavljati potrebnu mehanizaciju koja nam olakšava posao”, kazao je Ismet Hrnjica.

Armin Smajić iz sela Gorani jedan je od većih proizvođača luka, mohuna, paradajza, jagoda, koji se bavi poljoprivredom od ranog djetinjstva. Navodi kako voli to što radi, radi mnogo i konstantno se proširuje. Isiče kako mu poticaji pomažu u subvencioniranju uplate doprinosa, što mu omogućava, redovne prihode, zdravstvenu zaštitu i urednu papirologiju za plasman proizvoda i van HNK.

Uz pomoć subvencija plasteničku proizvodnju povrća uz porodičnu kućuje proširila je Elvedina Poturović iz sela Trusina.

Uskoro završava javni poziv za poticaj poljoprivrednicima

"Većinu proizvedenog  sam već do sada prodala, nastojim stalno zanavljati nasade i maksimalno iskoristiti uslove koji mu se pružaju", kazala je Elvedina, pozivajući i ostale Konjičane da tokom predstojeće sezone  sjetve i sadnje proizvedu kvalitetnu i ekološki uzgojenu hranu na konjičkom području.

U ovoj općini se uskoro završava javni poziv za poticaj poljoprivrednicima u tekućoj godini.


Fotoprilog


Tagovi

Elvedina Poturović Armin Smajić Ismet Hrnjica Osman Ćatić Konjic Proljetna sjetva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.