Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Finansira FAO
  • 11.07.2023. 09:00

Prijavite se za podršku poljoprivrednom i ruralnom razvoju

Dobra prilika za udruženja, zadruge i druge organizacije koje okupljaju poljoprivrednike.

Foto: UN BiH
  • 164
  • 26
  • 0

Početkomprošle godine započeo je sa implementacijom projekat "Podrška lokalnom planiranju poljoprivrednog i ruralnog razvoja" kojeg finansira Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Cilj ovog projekta je priprema planova poljoprivrednog i ruralnog razvoja na kantonalnom i opštinskom nivou u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine.

Realizuje se u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu u FBiH, te u sedam opština RS - Gacko, Rogatica, Rudo, Višegrad, Osmaci, Foča i Grad Zvorniku, čije su se lokalne vlasti bavezale na izradu i kasnije usvajanje planova slijedeći smjernice i podršku FAO-a. 

Dva smjera

Sve ove opštine i gradovi u većoj ili manjoj mjeri karakterizira velika prostorna raspršenost, nedostatak organizacije poljoprivredne proizvodnje i slabo razvijeni lanci vrijednosti. U smislu poboljšanja lanca vrijednosti identificirana su dva smjera.

Jedan se odnosi na proizvodnju, koju karakterizira nizak nivo proizvodne tehnologije, niski prinosi, nedostatak opreme i mehanizacije, nedostatak znanja i pristupa znanju i informacijama.

Identificiran 21 lanac vrijednosti (Foto: Miljan Erbez)

Drugi smjer odnosi se na preradu, koja se u većini slučajeva odvija na farmi i koju obavljaju žene, gdje postoji nedostatak provjere kvalitete i sigurnosti, nedostatak adekvatne ambalaže, što rezultira isključivanjem tradicionalnih proizvoda iz formalnih marketinških kanala.

21 lanac vrijednosti

U okviru projekta identifikovan je ukupno 21 lanac vrijednosti u svim projektnim lokacijama. Najčeće su to bili proizvodnja meda, mesa, mlijeka, malina i drugih vrsta voća, te povrće ali je i bio jedan lanac vrijednosti koji se odnosi na razvoj seoskog turizma. Upravo su oni predmet podrške ovog projekta, a u cilju razvoja istih kroz ovaj javni poziv biće moguće finansirati sljedeće mjere: 

  • Mjera 1: Ulaganja u alate i opremu za dodavanje vrijednosti poljoprivrednim proizvodima: poljoprivredna oprema za preradu, male poljoprivredne mašine, oprema i alati za marketing, sortiranje i pakiranje.
  • Mjera 2: Ulaganja u infrastrukturu vezanu uz primarnu poljoprivrednu proizvodnju: oprema za navodnjavanje, zelene kuće itd.

Organska i konvencionalna proizvodnja i prerada voća su odabrani kao prioritetni lanac vrijednosti u gradu Zvorniku, a proizvodnja i distribucija malina, uzgoj u plastenicima i pčelarstvo i proizvodnja meda u Višegradu. Proizvodnja i zaštita geografskog identiteta za Rogatički krompir su odabrani kao prioritetni lanac vrijednosti kao i proizvodnja i prerada mesa u sistemu krava-tele i proizvodnja i prerada mlijeka. Proizvodnja i distribucija malina, proizvodnja i prerada mlijeka i ruralni turizam su odabrani kao prioritetni lanci vrijednosti u Rudom.

Proizvodnja i prerada mlijeka i mesa te šljiva i malina i pčelarstvo i proizvodnja meda su odabrani u Foči, dok je su Gacku prioritetne vrijednosti proizvodnja gatačkog kajmaka i pčelarstvo i proizvodnja meda.

U Unsko-sanskom kantonu su proizvodnja i prerada mesa, pčelarstvo i proizvodnja meda su odabrani kao prioritetni lanci vrijednosti za razvoj, a za Grad Bihać proizvodnja i distribucija povrća. 

Na ovaj poziv mogu se prijaviti udruženja, organizacije i sindikati proizvođača ili poljoprivrednika; zadruge, za koje je poljoprivreda glavno ili dodatno područje aktivnosti i druge vrste organizacija zasnovanih na članstvu, koje se, između ostalog, bave poljoprivredom i koje su zakonski registrovane i posluju na jednoj od lokacija u Bosni i Hercegovini, imaju bankovni račun, nisu u stečaju i nisu dobile istu vrstu alata/opreme u okviru druge bespovratne podrške tokom zadnje godine.

Dokumente potrebne za apliciranje možete preuzeti ispod ovog teksta. Rok za prijavu je 21. juli do 17:00 časova. Više o pozivu i uslovima prijavljivanja možete pronaći na linku ovdje.


Dokumenti


Tagovi

Podrška Poljoprivredni razvoj Ruralni razvoj FAO


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Osnovne studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, doktorske u Brnu (Češka Republika), postdoktorski u saradnji dva Norveška i Banjalučkim poljoprivrednim fakultetom. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mlijeka.