Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kanton Sarajevo
  • 13.05.2016. 10:00

Pravo na poticaje lani ostvarilo 1.955 korisnika

Vlada Kantona Sarajevo za podsticaje u poljoprivredi isplatila je 3.239.584 KM, naveli su na sjednici.

Foto: szjeno/Pixabay
  • 95
  • 3
  • 0

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Izvještaj o realizaciji novčanih podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji u 2015. godini, a koji su realizovani u iznosu od 3.239.584 KM.

Kako navode, tim je sredstvima, od ukupno podnesenih 2.376 zahtijeva, pozitivno riješeno njih 1.955. Takođe, izmirena su dugovanja prema 59 poljoprivrednika koja su ostvarili pravo na poticaje u prethodnoj godini, i tih 267.000 KM su uplaćena u 2015. godini.

Najviše animalnoj proizvodnji

Najveći dio poticaja usmjeren je u animalnu proizvodnju, 2.279.876 KM, i to za podršku farmama junadi, ovaca, pilića, otkup svježeg mlijeka, proizvodnju sirove vune, pčelinjake. U poticajima za biljnu proizvodnju dominira uzgoj jagodičastog voća, ljekovitog bilja, povrća, heljde. Podrška je data i gljivarskoj proizvodnji kao i certificiranoj organskoj proizvodnji.

Posmatrajući sveobuhvatno stanje poljoprivredne proizvodnje na području Kantona u protekloj godini, zaključuju, vidljivo je da je primjena Zakona o novčanim podsticajima ohrabrila razvoj poljoprivredne proizvodnje koja se ogleda u povećanju vlastite proizvodnje hrane, u boljem korištenju vlastitih resursa, povećanju zaposlenosti te obezbjeđenju dijela sirovina za prerađivačku industriju.

Foto: szjeno/Pixabay


Tagovi

Kanton Sarajevo Poticaji Poljoprivredna proizvodnja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.