Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 14.02.2023. 13:30

Pravilnik stupio na snagu: Prvo isplata zaostalih premija za mlijeko

Kako je najavio resorni ministar, uskoro će uslijediti i raspodjela sredstava za razvoj poljoprivrede i sela

Foto: Ministarstvo poljoprivrede RS
  • 1.168
  • 101
  • 0

U Republici Srpskoj danas je stupio na snagu Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023. godinu. Kako je najavio entitetski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, uskoro će uslijediti i raspodjela sredstava. Prvo će biti isplaćene zaostale premije za mlijeko. 

"Kada je riječ o kapitalnim investicijama, išlo se u maksimalno povećanje i za objekte, prerađivačke kapacitete, mehanizaciju i sve ono što je bilo zahtjev poljoprivrednika", rekao je Minić. 

Nacrt pravilnika o kapitalnim investicijama za ovu godinu, razmotren je jučer s predstavnicima udruženja poljoprivrednika, a prema riječima ministra, bit će dovoljno sredstava da obezbijede kontinuitet i podršku proizvodnji u RS. Nezadovoljstvo pravilnikom izrazili su uzgajivači svinja koji smatraju kako nije dovoljno zaštićena domaća proizvodnja, odnosno da su izjednačeni uvozna i domaća prasad za tov.

Predsjednik Udruženja svinjara RS, Mišo Maljčić, naveo je kako je tokom proteklih praznika stanovništvo plaćalo visoku cijenu domaćeg praseta, jer je došlo do smanjenja broja krmača zato što nije postojala rentabilnost u uzgoju, jer se više preferira uvoz.

"Predložili smo da tovljenik uzgojen od uvoznog praseta bude 50 posto manje premiran nego tovljenik uzgojen od domaćeg praseta", naveo je Maljčić.


Tagovi

Pravilnik o poticajima Isplata premija Kapitalne investicije Savo Minić Mišo Maljčić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić