Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravilnik o podsticajima
  • 04.04.2017. 10:00

Pravilnik o podsticajima prevara poljoprivrednika?

Dok Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača i Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS tvrdi da je Pravilnik o podsticajima prevara, Ministarstvo uzvraća da se bave štampanjem političkih pamfleta.

Foto: Bigstockphoto/GTMedia
  • 790
  • 42
  • 0

Pravilnik o ostvarivanju novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2017. neprihvatljiv je Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača i Udruženju poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske (RS). Kako tvrde u saopštenju, ponovno su prevareni.

Naime, kako su naveli, iako su na sastancima iznosili svoje prijedloge i izmjene nacrta pravilnika o podsticajima za ovu godinu, u resornom ministarstvu nisu usvojili gotovo ništa od toga.

Bez mjera zaštite domaće proizvodnje

"U uslovima neuređenog vanjskotrgovinskog poslovanja BiH i neuvođenja mjera zaštite domaće proizvodnje ovaj pravilnik potpuno je neprihvatljiv. S obzirom na to da Vlada RS-a nije održala obećanje da će do kraja marta 2017. biti isplaćena dugovanja poljoprivrednicima iz prošle godine, dovedeno je u pitanje i dogovoreno kvartalno isplaćivanje subvencija u ovoj godini", upozorili su Predsjednici Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković i Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Vladimir Usorac.

Što donosi Pravilnik o podsticajima za 2017.?

Na njihovo saopštenje, reagovalo je i prozvano Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u kojemu su, navode, neprijatno iznenađeni navodima saopštenja pojedinih udruženja poljoprivrednika u vezi usvajanja Pravilnika o podsticajima za 2017. te ih odbacuju kao apsolutne neistine.

"Sva republička udruženja su aktivno učestvovala u izradi ovog dokumenta i najveći dio njihovih sugestija je prihvaćen upravo u namjeri da Pravilnik bude po mjeri svih poljoprivrednih proizvođača, a ne samo nekolicine ili pojedinih grupacija. Nažalost, jedan broj proizvođača, a to su u saopštenju pokazali njihovi predstavnici, smatra da podsticaji treba da postoje samo zbog njih i proizvođača koje oni zastupaju, a da sve ostale proizvođače treba "izbaciti" iz Pravilnika, uključujući voćare i povrtare", navode iz Ministarstva.

"Štampanje političkih pamfleta"

Pitaju se i kako to da "gotovo ništa" od njihovih sugestija nije prihvaćeno, ako je premija za mlijeko ostala 0,30 KM, ako su podsticaji za tov svinja povećani 100 odsto, ako je dio kapitalnih ulaganja odložen za iduću godinu, kako bi se najveći dio sredstava usmjerio u tekuću proizvodnju, ako je minimalna količina predatog mlijeka ostala 100 litara mjesečno, ako je premija za pšenicu ostala 0,05 KM po kilogramu.

Uz sve to, poljoprivrednici u Republici Srpskoj i ove godine će jedini u BiH ostvarivati pravo na regresirano gorivo.

"Pozivamo predstavnike poljoprivrednika, prije svega Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača da se prestanu baviti štampanjem političkih pamfleta, nego da zastupaju sve članice Saveza, a ne samo jednu ili nekoliko grupacija", zaključuju u Ministarstvu.

Foto: Bigstockphoto/GTMedia


Tagovi

Podsticaji Pravilnik Udruženja Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.