Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Direktni podsticaji
  • 25.05.2021. 16:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Konjic

Poziv: Subvencije za biljnu i stočarsku proizvodnju i investicije u gazdinstva

Pravo da se prijave imaju sva porodična poljoprivredna gazdinstva, fizička lica - obrtnici, kao i pravna koja dolaze sa teritorije ove općine.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 87
  • 50
  • 0

Kako bi se stvorili što bolji uslovi za unaprjeđenje i razvoj agrarnog sektora na području općine Konjic, prije par dana otvoren je Javni poziv, u cilju podnošenja zahtjeva za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, stoji u zvaničnom saopćenju ove lokalne samouprave. 

Da bi se navedeni ciljevi ostvarili, sufinasirat će se aktivnosti i to kroz direktne potpore za subvencioniranje stočarske i biljne proizvodnje, zatim putem investiranja u porodična poljoprivredna gazdinstva, ali i ostale vrste novčanih podrški. Konkretno se to odnosi na organski uzgoj, potporu registtrovanim obrtnicima u svim vidovima poljoprivredne proizvodnje za sufinansiranje doprinosa. 

Tekst poziva sa obrascem i izjavama možete naći u dokumentu ispod teksta. 

Pravo da se prijave imaju sva porodična poljoprivredna gazdinstva, fizička lica - obrtnici, kao i pravna koja dolaze sa teritorije pomenute općine. Takođe je obavezno da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i u regitar klijenata (RK), a čija se poljoprivredna proizvodnja odvija na teritoriji općine Konjic. Isto tako, pravo imaju i članovi jednog od Udruženja u sastavu Saveza, samo je potrebno da pravovremeno podnesu zahtjev za podsticaje, zajedno sa neophodnom dokumentacijom i da ispunjavaju sve uslove propisane Javnim pozivom. 

Krajnji rok za prijavljivanje je do 01. juna tekuće, 2021 godine.

Zainteresirani poljoprivredni proizvođači tekst konkursa, zajedno sa neohodnim obrascima mogu preuzeti i u Službi za privredu, finansije i društvene djelatnosti, u kancelraiji broj 29 ili na ovom LINKU.

Za sve dodatne informacije o navedenom konkursu, možete se detaljnije raspitati i putem telefona 036/712 - 236, Općina Konjic, kao i na 036/735 - 041, Savez poljoprivrednih udruženja Konjic.

U izradi i Karta upotrebne vrijednosti

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) navode da je u toku i izrada Karte uporabne vrijednosti poljoprivrednog zemljišta, za područje tog dijela naše zemlje. 

Sada je aktuelno provođenje terenskih aktivnosti na tom području, a koje će raditi Federalni zavod za agropedologiju iz Sarajeva. 

"U narednih deset do petnaest dana predstavnici Zavoda za agropedologiju obilazit će Hercegbosansku županiju i uzimati uzorke tla za potrebe izrade Karte uporabne vrijednosti poljoprivrednog tla", navodi se iz Vlade HBŽ.

Ova Karta je vrlo značajan dokument za pametno iskorištavanje obradivog tla, a kojim se definišu kategorije zemljišta po bonitetnim klasama i pogodnosti tla, kao i načinu upotrebe i agroprognoze, u odnosu na mogućnost njegove primjene za poljoprivrednu proizvodnju.


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivredna proizvodnja Podsticaji Poljoprivredna gazdinstva Direktne potpore Zahtjev za podsticaje Karta upotrebne vrijednosti Poljoprivredno zemljište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.